Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Agrárkutatási workshop

Agrárkutatási workshop

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szakmai workshopot tartottak a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson az „agrárkutatás eredményeinek hasznosítása a mezőgazdasági gyakorlatban” címmel. Az eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezték meg, ahol szó esett a legújabb eredményekről, változtatásokról és aktuális problémákról.

November a Magyar Tudomány hónapja és ennek keretében a Gyöngyösi Károly Róbert Campus több nemzetközi és hazai tudományos rendezvényt is tart. Az idei agrárkutatási és vidékfejlesztési workshop célja, hogy a kutatási eredmények gyakorlati hasznosíthatóságát mutassák be az érdeklődők számára.

Jelentős kihívás elé állítja a nemesítőket a klímaváltozás, így most például a szárazsághoz kell alkalmazkodniuk. Az árpanemesítés tekintetében ezekről a problémákról, fejlesztésekről és eredményekről számolt be hallgatóságának

– Az elkövetkezendő időben minden mezőgazdasági kutatásnak az elsődleges feladata a területegységenkénti termőképesség növelése lesz, a Föld növekvő népességének ellátása érdekében élelmiszer alapanyagokkal, illetve élelmiszerrel való ellátás érdekében. Ez egy új kihívás elé állítja a növénynemesítést, amelynek a hátterébe módszerek állnak, amelyeknek a fejlesztését folyamatosan végezzük – magyarázta.

A workshop második felében a kar speciális kutatási területével a növénytáplálás és a talajtermékenység fokozásával kapcsolatos kutatásokról számoltak be, melyet a kompolti kutatási helyen értek el.

– Terméseredmények, illetve termésminőség fokozásában pedig a lombtrágyák játszanak óriási szerepet és lucernatermesztésben vannak nagy, jelentős eredményeink, lombtrágyák hasznosítására vonatkozóan – ismertette Dr. Fodor László, dékán.

A dékán hozzátette, hogy talajtermékenység fokozásában baktériumtrágyákkal kísérleteznek és a kísérleti eredményeiket a gazdálkodók hasznosítják a növénytermesztési gyakorlatukban.


Tovább az archívumra