Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vizsgálódik a Greenpeace

Vizsgálódik a Greenpeace

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Víz- és üledékmintát vett a Greenpeace Detken a Bene-és a Nyiget patakokból. Ugyanis a víz tegnap reggel büdös volt és szennyezettnek tűnt az ott lakók elmondása szerint. A víz szennyezése állítólag a Mátrai Erőmű Zrt. területéről jöhetett, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból, ahová állítólag a Viresol Kft. ipari szennyvizét is engedi. Eredmények a jövő hét elejére várhatók.

Ezt a videót tette közzé a Greenpeace Magyarország, akik megvizsgálták Detken a Bene- és a Nyiget patakokat, miután az ott lakók azt mondták, a víz büdös volt és szennyezetnek tűnt. Ezt követően a Greenpeace munkatársai víz- és üledékmintákat vettek, melyet akkreditált laboratóriumba vittek, hogy kiderítsék tartalmaz- e a víz mérgező vagy szennyező anyagot.

– A Greenpeace a tegnapi nap során a délutáni órákban vett három helyen mintát a térségben. Elsőnek a Nyiget patakból, amibe ugye közvetlenül a beleeresztik ezt a lefolyó szennyvizet, míg a hígítás előtti ponton vizsgáltuk, ahol kellemetlen kénes szagú volt a víz és habzott. Ezen a ponton senkinek se ajánlanám, hogy akár csak a kezét is beletegye egy pillanatra is a vízbe. Nyílván az eredmények tükrében tisztábban fogunk látni – mondta el Simon Gergely vegyi szakértő.

Simon Gergely elmondta eredmény jövő hét elején várható. A szennyezés állítólag a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét a Viresol Kft.-is. A nyár folyamán már történt vízszennyezés ekkor a helyiek panaszkodtak arra, hogy a halállomány részben elpusztult.

– Ehhez hasonló szennyezés korábban is jelentkezett a Bene patakban, amiről a helyiek beszámoltak idén nyáron, aminek hatására a halak eltűntek az élővilág részben elpusztult. Ezért úgy gondolom, hogy nagy óvatosságra van szükség, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy továbbra is súlyos szennyezők kerülhettek így a patakba és tartanak a Tisza felé. Nagyon szeretnénk látni, hogy a hatóság intézkedik annak érdekében, hogy ez a szennyezés nem kerül ki a környezetbe – magyarázta a Greanpeace Magyarország vegyi szakértője.

A Greenpeace azt mondja, a jövő hétfői eredmények tükrében folytatják a vizsgálatot és továbbra is reagálnak a lakossági bejelentésekre, továbbá remélik, hogy az esetleges szennyeződés nem kerülhet a Tiszába és így nem veszélyeztetheti az ivóvízbázist.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság