Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Életműdíj

Életműdíj

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Heves Megye Építészetéért” életműdíjat vehetett át Eperjesi László gyöngyösi építész. A rendezvény keretében az egybegyűltek meglátogathatták a kincstárat vagy a toronykilátót, valamint a díjazott portfólióját is megismerhették.

A Heves Megyei Építész Kamara két díjat alapított, az egyik a „Kulturált Környezetért” díj a másik pedig a „Heves Megye Építészetéért” díj. Utóbbit 4 évente adják át olyan személyeknek, akik az épített és természetes környezet alakításában tartósan kimagasló teljesítményt nyújtottak életük során az értékmegőrzés érdekében. Idén Eperjesi Lászlóra érkezett ajánlás, a bíráló bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy megfelel a díj kritériumainak, hiszen sok mindent tett a Kamara érdekében és számos szép épület valósult meg keze nyomán- mondta el Báthory Csaba, a Heves Megyei Építész Kamara elnöke.

– Nem szabad elfelejteni, azt hogy a Magyar Építészet Kamara megalakulásakor ő tevékenyen részt vett ebben, és mindjárt az első Heves Megyei Építész Kamara választáskor alelnöki tisztet töltött be az első ciklusban – fejtette ki Báthory Csaba.

Eperjesi László elmondta, hogy a díj arra ösztönzi őt, hogy ne hagyja abba, mivel hivatásának tekinti szakmáját és az utolsó pillanatig küzd és alkot, hiszen véleménye szerint ez nem egy végpont, hanem valami újnak a kezdete. Hozzátette, hogy sokan köszönhet kollégáinak, barátainak és családjának.

– 1978-ban végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán és gyakorlatilag azóta töretlenül építek, főleg tervezéssel foglalkoztunk, de kivitelezés, projektmenedzselés is benne volt ebben a 41 évben, sok siker, sok kudarc, sok szép épület, sok kevésbé szép épület, mert ilyenek is vannak és erről a küzdelemről szól ez a díj szerintem – fogalmazott a díjazott.

Elmondta, hogy az építőmester végzettségű nagyapjának köszönheti, hogy ezen a pályán helyezkedett el, hiszen sokszor járt ki vele az építkezésekre és így magába szívta a szakmát és annak szeretetét. Legkedvesebb munkái között szerepel a nemrég átadott Szent Bertalan-templom projektje is.

– 25 évvel ezelőtt találkoztam először ezzel a témával, a toronysisakkal, ezt nagyon sokan folyamatosan, 100 éve fel akarták építeni, a korábbi plébánosok, érsekség, egyéb szakemberek, tehát mindenki szerette volna, de nem valósult meg – emlékeztetett.

Úgy véli, az eredmény magáért beszél és egy új jelképet sikerült létrehozniuk a városnak. A díjátadót követően Eperjesi László „Egy életmű mérföldkövei” címmel mutatta be az elmúlt 41 év munkáját. Az eseményen egyebek mellett a jelenlévők betekintést nyertek a Kincstárba és a toronykilátóba is.


Tovább az archívumra