Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 550 éve annak, hogy 1460 július 8-án Mátyás király seregével kiűzte az akkor még álló Patai Várból a környék lakosságát sanyargató huszitákat

550 éve annak, hogy 1460 július 8-án Mátyás király seregével kiűzte az akkor még álló Patai Várból a környék lakosságát sanyargató huszitákat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ebből az alkalomból öntötték újra a híres „Csóka” ágyút Gyöngyöspatán.

Mindenki készült rá, mégis meglepő volt a lövés ereje. Ezzel a hatalmas durranással adta hírül a „Csóka” ágyú hiteles másolatának születését Gyöngyöspata Képviselőtestülete és az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör.

Az ágyú eredetijét még Hunyadi János ajándékozta fiának, Mátyásnak.

A gyöngyöspatai várat ugyanis 1460-ban cseh husziták támadták, és szállták meg, a cseh Giskra emberei, Zagyvafői Andriskó és Ulrik vezetésével, kb. 600 fő lovas és szekerező gyalogos sereggel. Héderváry László egri püspök a királyt hívta segítségül. Hunyadi Mátyás Rozgonyi Sebestyént küldte a husziták ellen. Hosszú alkudozás és a zsoldosok szétszéledése után Mátyás király személyes vezetésével indult meg az ostrom. Végül a király serege első győztes csatáját itt vívta meg, július 8-án. A csehek szabad elvonulás fejében feladták a várat.

A krónikák szerint a sikerben jelentős szerepe volt a „Csóka” ágyúnak.

A programsorozat keretében a szervezők Mátyás dénár emlékérméket is kiosztottak az ötletgazdák és a támogatók között. Az érdeklődők a helyi templomban fuvolakoncertet hallgathattak, valamint Pataki József festőművész tűzzománc kiállítását is megtekinthették.

Az ágyút felszentelés után pár nappal elszállították, mert parkosított környezetet fognak köré kialakítani.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2010-07-12 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés