Tervek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tervek már évekkel ezelőtt elkészültek, pénz viszont, azóta sincs rá. Azonban ha a források rendelkezésre állnak, vagy jelzőlámpás csomópontot, vagy körforgalmat alakítanának ki a Bethlen Gábor és a Mérget út kereszteződésében, ahol jelenleg is nehezen halad a forgalom. Mivel azonban itt állami út találkozik városi fenntartású úttal, közös megoldásra van szükség. Az önkormányzat emellett a Török Ignác utcánál is tervez változtatásokat.

Egymás mögött várakoznak az autósok, a nagy forgalom miatt nehezen lehet itt átjutni. Évek óta problémás ez a kereszteződés, sokan ki is kerülik, ha tehetik. Nem olyan egyszerű itt beruházást végrehajtani, hiszen itt állami út találkozik városi fenntartású úttal, tehát szükség van az együttműködésre.

– Bízunk benne, hogy rövid időn belül egy komolyabb felújítást is fog kapni a 24-es közlekedési út, illetve ezzel kapcsolatban esetleg azt is meg tudjuk vizsgálni, hogy vagy a gyalogosoknak és a közlekedőknek a jelzőlámpás irányítását, vagy esetleg egy hosszútávú közlekedési koncepció, vagy cselekvési terv keretében, ott egy körfogalom kerüljön kialakításra – mondta el Juhász Katalin városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató.

Ehhez azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő pénz. A lehetséges beruházás költségét egyébként nem kell megosztani a fenntartók között, tehát, ha érdekében áll, az önkormányzat finanszírozná, viszont a közút valósítaná meg a beruházást.

A Magyar Közút közleményében azt írta: ezen a szakaszon a forgalom lefolyását körforgalom helyett jelzőlámpás csomópontok bővítésével lehetne kedvezőbbé tenni, ehhez pedig megfelelőek a főút területi adottságai. Azt írták, támogatják a csomópont fejlesztését, és több évvel ezelőtt terv is készült, azonban a beruházás csak a források rendelkezésre állása esetén valósulhat meg.

A jelzőlámpás csomópont létrehozásánál viszont nehezen lenne tartható a zöld hullám, hiszen innen a mátrai út felé még négy lámpás kereszteződés is van. Az önkormányzat ezen a szakaszon további változtatásokat tervez.

– Abban a csomópontban a keresztirányú közlekedés megszűnt ezzel a jelzőlámpás irányítással, illetve a 24-es útról ugye nem lehet balra kanyarodni a Török Ignác utca felé, a Borpalota felől pedig szintén nem lehet a 24-es útra balra kanyarodni. Ezt is tervezővel kell, hogy megvizsgáltassuk ennek a csomópontnak a módosítási lehetőségeit, néhány alternatív megoldás már felmerült, ami sajnos súlyos több tízmillió forintba kerül – tette hozzá Juhász Katalin.

Szükség lenne kanyarodósáv kiépítésére, még két jelzőlámpás irányításra a Török Ignác utcánál, egyelőre azonban sem a közútkezelőnek, sem az önkormányzatnak nem áll rendelkezésére a beruházáshoz szükséges keret.


Tovább az archívumra