Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Epizódok

Epizódok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Epizódok a kolostor életéből” címmel tartott előadást a gyöngyösi ferences rendről és kolostorról Fáy Zoltán, a Gyöngyösi Ferences Könyvtár vezetője a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az előadássorozat a számos ritkaságot rejtő könyvtár történetével folytatódik majd március 4-én, valamint egy szervezett könyvtárlátogatáson is részt vehetnek az érdeklődők.

A gyöngyösi Barátok terén álló Ferences Plébánia templom és kolostor több szempontból is különlegesnek számít az országban. A gyöngyösi rendház évszázadokon át rendtartományi központ volt, az itteni könyvtárba gondosan válogatták össze a könyveket. Itt található például néhány ritkaságnak számító középkori kézirat is – tudtuk meg Fáy Zoltántól.

A másik érdekesség, hogy a templom falán található márványtáblán egy félreértés miatt tévesen az szerepel, hogy a kolostort a Báthory család alapította a 16. században, holott már 80 éve megcáfolták ezt.

További érdekességekről is volt még szó az előadásban, mint például, hogy a templom kriptájában nyugszik a legendás hírű Vak Bottyán János generális. Erről a szentély belső falán elhelyezett vörös márvány emlékezik meg. Az előadássorozat március 4-én folytatódik, akkor a Ferences Könyvtár évszázadairól lesz szó, továbbá ehhez kapcsolódóan 6-án egy szervezett könyvtárlátogatáson is részt vehetnek az érdeklődők – mondta el a könyvtár vezetője.


Tovább az archívumra