Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Esküvőboom

Esküvőboom

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Magyarországon a statisztikák szerint úgynevezett „esküvőboom” volt tavaly: szeptember végéig többen házasodtak, mint 2018-ban, ami soha nem látott emelkedés az elmúlt három évtizedben. Gyöngyösön is hasonló a tendencia, tavaly 269 pár lépett frigyre, ami 2018-hoz képest 80 százalékos emelkedés. Idén eddig 16 esküvő volt városunkban, de a fő szezon májusban kezdődik és szeptember végéig tart.

Míg 2010-ben 36 ezren járultak az oltár elé hazánkban, addig tavalyig már 64 ezer pár mondta ki a boldogító igent, amire közel 30 éve nem volt példa. Az anyakönyvvezető is azt mondja, hogy Gyöngyösön 1995 óta nem volt ennyi házasságkötés, mint tavaly.

Az anyakönyvvezető kiemelte: Még mindig a házasságkötő teremben van a legtöbb esküvő, de a külső helyszínek is kedveltek, főként a Mátra térsége. Változás viszont, hogy egyre többen hétköznapon lépnek frigyre.

– Hétköznapokon is vannak esküvők és szombatonként is. Tulajdonképpen itt a hétköznapi esküvők száma azt lehet mondani, hogy az lett több. Ez köszönhető a családtámogatási rendszernek, ami most már évek óta működik. Nagyon sok pár úgy jön már hozzánk bejelentkezni, hogy 1 gyermekük már van és biztos, hogy befolyásoló tényező ez a családtámogatási rendszer – tette hozzá Dérné Jakosits Ildikó, anyakönyvvezető.

Elmondta azt is: akik házasodni szeretnének, azok személyesen jelentkezhetnek az irodában, ahol a törvényes előfeltételek igazolni kell a családi állapotra vonatkozóan, majd nyilatkozatot kell tenni a házasság szándékáról.

Átlagosan 30 nap a kötelező várakozási idő, de lehetőség van felmentést kérni, ha például úton van a baba vagy ingatlanvásárláshoz szeretnének hitelt felvenni.


Tovább az archívumra