Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lélekmozgató

Lélekmozgató

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi gimnazisták kerekesszékben és bekötött szemmel próbálhatták ki a különböző sportos feladatokat, azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a sérültek életét az ép diákokhoz. Harmadik alkalommal szerveztek Parasport napot a Berze Nagy János Gimnáziumban. A Magyar Parasport Napját 2018 óta február 22-én tartják.

Akadálypálya vakon, ülőröplabda, bójakerülés kerekesszékben. Ép diákok próbálhatták ki a Berze Nagy János Gimnázium tornacsarnokában, hogy milyen lehet sérülten sportolni. Az intézmény harmadik alkalommal szervezte meg az eseményt, hiszen 2018 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Parasportot.

A program neve Lélekmozgató, de mint Vályi-Nagy Csilla testnevelő tanár elmondta: simogatja is a diákok lelkét ez a nap, hiszen picit mindenki átérezheti a parasportolók helyzetét.

– Volt olyan, aki – tehát amikor beszélgettünk itt a végén – szinte sírt, hogy neki milyen jó, hogy lát, hogy neki van lába, és hogy neki nem ilyen sportágakat kell űzni, de nem az a célunk, hogy akkor most innentől kezdve sajnálni kell ezeket az embereket, hanem elfogadni, és ez az amit szeretnénk, hogy a gyerekek elfogadják, hogy van ilyen, hogy ha kell, akkor segítség őket, hogy figyeljék az ő olimpiájukat is – fogalmazott Vályi-Nagy Csilla.

A Gimnáziumban több parasportoló is tanult, például Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, vagy Lévay Petra, aki paratriatlon versenyzőként Európa bajnokságot nyert.

A pingpong-labda elgurul, könnyű felállni a székből és utána menni. Kerekesszékben azonban teljesen más lenne a helyzet. A diákok egy-egy ilyen szituációban még inkább megtapasztalják, mennyire hálásak lehetnek, hogy ők felállhatnak a tolószékből, vagy kinyithatják a szemüket egy-egy akadály előtt.

Gál Noémi minden évben kipróbálja ezeket a feladatokat, kerekesszékben viszont eddig nem ült. Sportolóként még inkább tiszteli azokat, akik sérülten versenyeznek.

– Röplabdázom, és a pararöplabda, hogy ülve kell teljesíteni azt, amit egyébként állva csinálunk, az nagyon-nagyon nehéz, és nagyon bele kell szokni abba, hogyan csináljuk a dolgokat, szóval óriási küzdő lélek az, aki ezt meg tudja csinálni – magyarázta.

A gimnázium a következő évekre is tervez hasonló programokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:09
Reklám
19:12
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:24
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság