Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Cselekvési terv

Cselekvési terv

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem csak a lakosoknak nehéz beszerezniük a betegségek megelőzéséhez használt védőeszközöket, hanem a háziorvosoknak is. Az egészségügyi dolgozók cselekvési tervet kaptak azzal kapcsolatban, mit tegyenek, ha koronavírus gyanújával találkoznak. A háziorvosok úgy tudják, a jövő héten megkaphatják a szükséges védőfelszerelésekkel.

Egy 10 oldalas hivatalos levél érkezett a háziorvosokhoz, amelyből kiderül, hol kell jelezniük és mit kell tenniük, ha egy betegnél felmerül a koronavírus gyanúja, és mit tanácsoljanak az embereknek, hogy megelőzzék a betegségeket. Dr. Nagy Éva háziorvos azt mondja: rendelőjében csak néhány beteg érdeklődött a tünetekkel kapcsolatban, ám a pánikhangulat ennek ellenére kézzel fogható. A megelőzés a legfontosabb, a személyes higiénia betartása, a vitaminpótlás, viszont a betegségtől való félelem is gyengítheti az immunrendszert. A járványra nehéz felkészülni, de az egészségügyben dolgozók megtesznek minden tőlük telhetőt.

– 10-15 évvel ezelőtt volt egy igen erős influenzajárvány itt Gyöngyösön is, azt is megoldottuk. Tehát például az ügyeleti szolgálatba plusz embert állítottunk, háziorvosoknak, vagy ügyeletes orvosoknak nyilván ilyenkor többet kell dolgozni, de megoldódott akkor is, a betegek el lettek látva, úgy gondolom, hogy most is megoldódik ez – fejtette ki dr. Nagy Éva háziorvos.

A háziorvosok azt a tájékoztatást kapták, hogy a jövő héten érkezik hozzájuk megfelelő védőfelszerelés, most azonban még az egészségügyben dolgozók is készlethiányt tapasztalnak egyes termékekből.

– Megkaptuk a cselekvési tervet, amit tennünk kellene, viszont ahhoz, megfelelő védőfelszerelésünk nincsen. Tulajdonképpen, amit ön is említett, hogy gyakorlatilag kifogytak a fertőtlenítőszerek, a védőfelszerelések, védőruhák nagy mértékben hiányoznak, bár az igazi komplett védőruhát nyilván csak a kórházban kell, de azért alapszinten csak kellene, hogy nekünk is legyen – jegyezte meg.

Azt, hogy pontosan mit tartalmaz ez a csomag, még ők sem tudják. Dr. Nagy Éva hozzátette: bár a magas láz, és a légzőszervi panaszok nem jelentik biztosan a koronavírus jelenlétét, ebben az esetben kerüljék a rendelőket, inkább hívják házhoz az orvost, fogorvoshoz csak sürgős esetben forduljanak, és a legfontosabb, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

A betegséggel kapcsolatos információkat az interneten bárki megtalálja, és külön telefonszámokat is üzemelteteknek, amelyeken minden kérdésre válaszolnak a szakemberek – bár van olyan gyöngyösi háziorvos, aki már próbálta őket hívni, de azt mondta, a vonalak akkor túlterheltek voltak.


Tovább az archívumra