Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Online ügyintézés

Online ügyintézés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elektronikus ügyintézésre szólítja fel ügyfeleit a Kormányhivatal, a Járásbíróság és az adóhivatal is. A veszélyhelyzet miatt az állami szervek igyekeznek segíteni a lakosoknak abban, hogy fennakadás nélkül intézhessék ügyeiket a járvány időszakában is. Könnyítés még, hogy valamennyi lejáró okmányt nem kell megújítani, azok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően is szükség van az ügyintézésre. Az állami szervek ebben segítséget nyújtanak, úgy, hogy a lehető legtöbb esetben ne kelljen az ügyfeleknek személyesen bemenniük a hivatalokba.

A lejáró okmányok érvényesek maradnak, így azok cseréjére a veszélyhelyzet megszűnéséig nincs szükség. A járási hivatalok ügyfélszolgálatain történő személyes megjelenés elkerülésével a megbetegedés kockázata és a járvány további terjedése mérsékelhető – írja honlapján a kormányhivatal.

Azt javasolják, hogy elsősorban a magyarorszag.hu oldalon elérhető online lehetőségeket vegyék igénybe. A leggyakoribb ügykörökben elérhető az elektronikus ügyintézés, továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására ún. e-papír szolgáltatás használatával.

Korlátozást vezetett be a Nemzeti Adó,- és Vámhivatal is. Közleményükben azt írják: Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb az adóügyek intézése, és mindenki számára elérhető a telefonos ügyfélszolgálat is.

A bírósági ügyek is halaszthatók. Az Egri Törvényszék Sajtóosztálya közölte: az ügyfélsegítő napok április 30-ig kizárólag az előzetesen regisztrált ügyfelek részére elérhető, a tárgyalásokra beidézett személyeknek pedig jelenteniük kell, ha ők, vagy hozzátartozójuk külföldön járt, esetleg a betegség tüneteit észlelik magukon.

Az épületbe történő belépés megtagadható, amennyiben ez indokolt, a járványügyi szabályok megszegése elzárással büntetendő bűncselekmény.

A megyei Főügyészség közleményében pedig arról tájékoztat, hogy a személyes félfogadás valamennyi ügyészségen határozatlan időre szünetel.


Tovább az archívumra