Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Gyöngy Folklórfesztivál kiegészítő programjaként nyílt meg, de egész augusztusban látható a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület kiállítása a Fő tér Galériában

A Gyöngy Folklórfesztivál kiegészítő programjaként nyílt meg, de egész augusztusban látható a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület kiállítása a Fő tér Galériában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Tárgyalkotás a népi iparművészetben címet viselő tárlat azt kívánja bemutatni, milyen szerepet tölthet be a ma élő emberek hétköznapjaiban a népművészet. Nem ismeretleneket köszöntött dalával Kalocsai Mária népdalénekes, hiszen a Hevesi Népművészeti és Házipari Szövetkezet alkotóinak munkáit már többször láthattuk Gyöngyösön. A Csillagvirág Népművészeti Egyesület ebből az alkotó közösségből formálódott, s céljuknak azt tekintik, hogy a hevesi és palóc népművészetet ne csak megőrizzék, hanem tovább is fejlesszék, használhatóvá tegyék a mai emberek számára.

A Csillagvirág Egyesület és a gyöngyösi alkotók kapcsolata sem új keletű. Fiser Józsefné nemrégiben épp a hevesiek által kiírt különdíjat nyerte el a 26. Kisjankó Bori Országos Népművészeti versenyen. Õ azt mondja, a hevesiek sikerének titka a közösségi alkotásban rejlik.

A hevesi munkákra jellemző a rozmaring, a búzavirág és a gránátalma motívum. Ezekkel készülnek az ágyterítők, tarisznyák, kenyérzsákok vagy éppen ruhák, melyeket használni vagy viselni – azt mondják – egészen más, mint a gyári szériadarabokat. Hiszen bennük van alkotójuk lelke is.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-08-11 )

Tovább az archívumra