Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kijárási korlátozás

Kijárási korlátozás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kijárási korlátozást vezetett be a kormány március 28-a és április 11-e között Magyarország egész területére. Két hétig az otthonunkat, lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. A 65 év felettieket szeretnék elválasztani a fiatalabbaktól, ezért ők 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat és drogériákat, a többiek csak ezután mehetnek vásárolni. A korlátozás nem tiltás, de a rendelet minden pontját szigorúan be kell tartani.

Üres utcák, a korábban zsúfolt parkolókban csak néhány autó. Holnaptól pedig valószínűleg még furcsább lesz a látvány. Kijárási korlátozást vezet be a kormány, március 28-tól két hétig, április 11-ig csak munkavégzés és az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el otthonunkat, lakóhelyünket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel.

Több környékbeli ország intézkedéseit tanulmányozták a szakemberek a döntés előtt, a Magyarországon bevezetett korlátozást bajor példára hozták létre, ám szigorítottak rajta. A cél azonban az volt, hogy úgy védjék meg a veszélyeztetett korosztályt, vagyis a 65 éven felülieket, hogy az élet élhető maradjon- fogalmazott a miniszterelnök.

– Van egy olyan szakasza a rendeletnek, amely azzal próbálkozik, hogy elviselhető módon válassza el az időseket a fiatalabbaktól. A rendeletben szerepelhet az is hogy az élelmiszer boltokba, drogériákba, patikákba, amelyek egyébként nyitva tarthatnak ott egy olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek, azok napközben 9 és 12 óra között látogathatják ezeket a boltokat, viszont ebben az időszakban mások nem mehetnek be oda – fogalmazott a miniszterelnök.

Ezzel a személyes találkozások számát kívánják csökkenten. Azt várják az intézkedéstől, hogy lelassul a vírus terjedése. Orbán Viktor hangsúlyozta: a mostani intézkedés nem egyenlő a kijárási tilalommal, a korlátozással éppen ennek a bevezetését szeretnék elkerülni.

Az egészségügyi sétákra továbbra is lehetőség van, viszont figyelni kell, hogy mindenki tartson másfél méter távolságot a másiktól. Aki nem tudja megoldani iskoláskorú gyermeke felügyeletét, beviheti az intézménybe, maximum 5 fős csoportokban vállalják a pedagógusok a felügyeletet. Továbbra is lehet többek között tankolni, dohányboltban vásárolni, orvosi ellátást igénybe venni, az idős rászorulókat segíteni, de fodrászhoz és manikűröshöz is elmehetünk- ezeket a részleteket az új kormányrendelet tartalmazza.

Aki az intézkedéseket nem tartja be, szabálysértést követ el, viszont nem a büntetés kiszabása a kormány célja, hanem a megelőzés.


Tovább az archívumra