Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vírushelyzet Londonban

Vírushelyzet Londonban

Két-három hét múlva olyan súlyos lehet a helyzet az Egyesült Királyságban, mint most Olaszországban. Ezt mondja néhány tudós. A gyöngyösi származású Ollé Dézi magánvállalkozóként dolgozik kint, és egyik napról a másikra vesztette el a bevételét. Azt mondja: nagy a kilátástalanság, ám a kijárási korlátozás óta nincs készlethiány és a lakosok nagy része otthon marad, betartja a szabályokat.

Együtt, egymásért tapsolnak az emberek Londonban, estére megtelik élettel a környék, ám mindenki otthonról csatlakozik a közös tapsoláshoz. Napközben viszont kihaltak az utcák, sokan még sosem látták így a korábban emberektől nyüzsgő városrészeket.

Az Egyesült Királyságban már egy hete kijárási korlátozás van érvényben, három hetente vizsgálja felül a kormány az intézkedéseket. Ollé Dézi azt tapasztalja, hogy a lakosság legnagyobb része betartja a szabályokat és az üzletekben sincs készlethiány.

– Az emberek 90-án maszk van most már. Párom ment vásárolni a mai nap folyamán, és egyesével engedik be az embereket az üzletekbe, hogy nehogy tömeg legyen, illetve ne legyenek az emberek túl közel egymáshoz, most eléggé kulturáltan zajlik a vásárlás, illetve a sorban állás, kicsit talán megnyugodtak az emberek olyan szempontból, hogy már senki nem pánikvásárol, hanem tényleg csak az alapvető dolgokért mennek el a boltba, ezáltal sikerült a boltoknak a polcait is feltölteni – mesélte.

Ez itt Canary Wharf. Naponta 50.000 ember dolgozik a pénzügyi központban. Most azonban, aki teheti, otthon marad. Itt ebédidőben több ezer ember is megfordul a hétköznapokban, most csak néhány embert látni. A kormány igyekszik ott is segíteni a munka nélkül maradt embereknek, ám a magánvállalkozókat egyelőre nem sok jóval kecsegtetik.

– Körülbelül 5 millió ember van az országban, aki magánvállalkozó, és aki egyik napról a másikra vesztette el a bevételét, köztük én is, úgyhogy én csak reménykedni tudok, hogy ez az ötmilliós szám fogja ösztönözni a parlamentet, hogy csináljanak valamit, ajánljanak fel valami többet, hiszen nekem most nincsen bevételem, tehát egyelőre nem tudom, hogy miből fogom kifizetni a számláimat – mondta Ollé Dézi.

Az Egyesült Királyságban 15 ezren betegedtek meg hivatalosan, ám a valódi szám ennél sokkal magasabb lehet, hisz teszteket nem mindenkinél csinálnak. Aki tüneteket észlel, egy ingyenes számot hívhat, de ha nem sürgős esetről van szó, azt javasolják, hogy maradjon otthon és pihenjen a beteg.

Angliában fertőzött a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter is.

A kinti sajtó szerint Nagy Britannia két-három héttel van lemaradva Olaszországtól, így arra számítanak, hogy a helyzet súlyosbodni fog.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Adventi kalendárium
09:10
Mese - A só
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Hit világa – vallási műsor
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság