Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A tyúk alól tojásokat szedtek, petrencés rúddal szénát hordtak, létrában futva szlalomoztak

A tyúk alól tojásokat szedtek, petrencés rúddal szénát hordtak, létrában futva szlalomoztak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gatyára gombot varrtak és óriás csúzlival célba lőttek – többek között ezekben a feladatokban kellett helytállniuk Gyöngyöstarjánban pénteken a falumúzeum udvarán megrendezett I. Palóc parasztolimpián.

Somogyhárságyon már a 12.-nél tartanak, itt a Mátraalján ez volt az első. A palócok parasztolimpiája zászlófelvonással és az olimpiai láng meggyújtásával kezdődött.

A különös ötkarikás játékra a gyöngyösi kistérség 6 csapata: Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Vécs és Domoszló nevezett be, szigorúan a paraszti élet hagyományait felelevenítő öltözékben. A több civil szervezet valamint a Leader Mátra Egyesület által támogatott program a szőlő, a bor, a hagyományápolás és a közösségteremtés jegyében szerveződött.

A szervezők célja volt továbbá, hogy a hagyományos paraszti eszközöknek a neveit és azok használatát a fiatalok számára is bemutassák.

A borvidéken kötelező hordógurítás és a kármentőzés mellett többek között létraszlalomban, farönk fűrészelésben, tojás felszedésben és tojásdobálásban is megmérettek a csapatok. A parasztolimpia üde színfoltja volt a polgármesterek kaszálóversenye. Õk a csapatokat segítő plusz pontokért vállalták ezt, de tudták, hogy mire vállalkoznak.

Az olimpiát végül a gyöngyöspataiakat egy ponttal megelőző tarjániak nyerték, így ők képviselik a térséget szeptember 25-én a Magyar Vidék Napján megrendezendő budapesti parasztolimpia-döntőn. Jövőre Gyöngyöspatára trombitálják össze a palócokat, két év múlva pedig Nagyréde ad otthont a rendezvénynek. S ha minden igaz, már nem csak hat település fog versengeni ezeken.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-08-24 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés