Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Föld napja

A Föld napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ma van a Föld napja. Elsőként 1970-ben ünnepelték ezt a jeles napot, ma már 175 országban tartják, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Hazánk 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Gyöngyös is elkötelezetten kiáll a környezetvédelem mellett, hiszen számos figyelemfelhívó programot tartanak ezen a napon a közintézményekben. Az idei azonban más, mint a többi, ugyanis a veszélyhelyzet miatt most rendezvény helyett otthonunkban tudunk cselekedni.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. Ma 50 éve, hogy április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Az idei évforduló témája a klímaváltozás. Dr. Szemes Paula környezetvédelmi főelőadó elmondta, hogy a gyöngyösi önkormányzat igyekszik minden évben támogatni az ilyenfajta rendezvényeket.

– A Fecske úti óvoda nagyon magas színvonalon szervezte meg Gyöngyös város összes óvodái számára ezt a rendezvényt. Olyan programokkal és olyan foglalkozásokkal, amelyek hozzásegítették az óvodásokat, hogy megismerjék a bennünket körülvevő természetet. A nagyok már magasabb színvonalon más jellegű tudásról adtak tanúbizonyságot egy-egy vetélkedő keretében, illetve ilyen célzott kirándulások keretében – idézte fel a szakember a korábbi évek gyakorlatát.

Idén a veszélyhelyzet miatt ez elmaradt, de a főelőadó bízik benne, hogy a feloldás után lehet egy pótrendezvényt tartani. Továbbá kiemelte, hogy már régóta túlterhelt a Föld, a források kimerülőben vannak és a környezetszennyezés megállíthatatlanul nő. A jelenlegi vírushelyzet megannyi negatívuma mellett azonban pozitívumok is tapasztalhatók, ugyanis világszerte mérhetően kisebb a légszennyezés és megtisztultak a vizek is. Reméli, hogy ez a krízishelyzet elgondolkoztatja az embereket és a vírus lecsengése után is hasonló adatokról lehet majd beszámolni.

Földünk épségének a megőrzéséhez nem elég a szó, kell a cselekedet is, ezért néhány tanácsot is adott a lakosoknak, hogy hogyan is óvhatják környezetüket.

– Kis odafigyelés, amiket mondjuk a Föld órája kapcsán is mindig el szoktunk mondani, hogy zárjuk el a csapot, oltsuk le a villanyt, kapcsoljuk ki azokat az elektromos berendezéseket, amiket éppen nem használunk, amire nincs szükség. Ne vásároljunk agyoncsomagolt termékeket, de ha már megtettük, akkor, legalább amit lehet, gyűjtsük szelektíven – sorolta.

Tehát fontos odafigyelnünk környezetünkre, hiszen rajtunk múlik milyen lesz az élet évek múltán, és hogy mit hagyunk hátra utódainknak.


Tovább az archívumra