Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A koronavírus miatt kevesebb lesz a diákmunka

A koronavírus miatt kevesebb lesz a diákmunka

Az iskolaszövetkezeteken keresztül mintegy 180.000 diák vállal munkát átlagosan évente Magyarországon. A vírus terjedése miatt életbe lépett intézkedések azonban most jelentősen csökkentették a diákok munkavállalási lehetőségeit. Ugyan ma már az enyhítéseknek köszönhetően újra nő a munkalehetőségek száma, azonban a korábbi évekkel ellentétben most a munkáltatók a tavaly foglalkoztatott diákok csupán 60%-át tudják fogadni.

Általában már márciusban érdeklődnek a fiatalok a nyári diákmunkák iránt, a koronavírus-járvány azonban az ő lehetőségeiket is jelentősen megváltoztatta, idén jóval kevesebb munkából válogathattak. Ahol pedig leállították a termelést és kényszerszabadságra küldték a főállású dolgozókat, ott a fiatalokra sem volt szükség.
Most, az enyhítéseknek köszönhetően újra egyre több diák tér be egy-egy iskolaszövetkezethez, hogy munkát találjon. Az egyik gyöngyösi iskolaszövetkezet régióvezetője elmondta, hogy amikor berobbant a vírus, jelentősen megcsappant a jelentkezők száma, és a már munkában lévők is visszamondták a korábban vállalt munkáikat, valamint a járvány terjedésével a munkalehetőségek is szűkültek.

– A vírushelyzet ideje alatt természetesen csökkentek a munkalehetőségek, gyakorlatilag úgy ahogyan a vállalatokat érintette maga a korlátozás és az alapanyag hiány nagyon sok esetben. Tavaly közel 25 ezer diákot foglalkoztattunk éves szinten országosan, addig most kb. a diákok 50-60 %-át fogjuk tudni foglalkoztatni az előző évhez képest. – mondta Füleki Zsanett, a Fürgediák Iskolaszövetkezet Közép-kelet magyarországi régióvezetője.

Az elmúlt két hónapban az adminisztratív munkakörök, vagy a kereskedelmi egységekben történő munkavégzés közül választhattak a diákok, azonban az enyhítéseknek köszönhetően kezdenek visszatérni a kínálatba a gyári munkák, gyorséttermi és gyakornoki állások is.
Most az enyhítéseknek köszönhetően, már nő a munkavállalási kedv a diákok részéről és a munkáltatók is keresik a fiatal munkaerőt. A régióvezető éppen ezért felhívja a diákok figyelmét, hogy érdemes már most jelentkezniük.

– Mivel korlátozott lesz diákmunka tekintetében a foglalkoztatható diákok száma, jóval kevesebbnek, körülbelül a tavalyi diákok számának 50-60 %-ának tudunk munkát adni, így érdemes már most jelentkezni. Mert minél korábban bekerülnek a rendszerbe annál gyorsabban tudjuk őket munkával ellátni, munkát biztosítani nekik, így jó eséllyel nem csúsznak le róluk. – tette hozzá Füleki Zsanett.

Fontos, hogy továbbra is az vállalhat diákmunkát, aki betöltötte 15. életévét, azonban ők csak iskolai szünetben, és szülői vagy törvényes gondviselői hozzájárulással. 16 és 18 év között szintén szükséges a hozzájárulás, de nem csak iskolai szünetben vállalhatnak munkát, 18. életév felett pedig bárki, aki rendelkezik diák-vagy hallgatói jogviszonnyal.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Adventi kalendárium
09:10
Mese - A falánk tyúkocska
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Méhek nyomában - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Mese - Öreg néne őzikéje
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság