Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesen tudják, hogy az interneten folytatott elektronikus értékesítés után, különböző mértékben ugyan, de szintén kell adót fizetni, melynek betartását az APEH rendszeresen ellenőrzi

Kevesen tudják, hogy az interneten folytatott elektronikus értékesítés után, különböző mértékben ugyan, de szintén kell adót fizetni, melynek betartását az APEH rendszeresen ellenőrzi

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén az adóhivatal fokozott figyelemmel követi az internetes kereskedelem résztvevőit.

Nem mindegy persze, hogy ki, mit és milyen gyakorisággal értékesít az interneten keresztül. Ennek függvényében ugyanis eltérő bejelentési és bevallási szabályok vonatkoznak a különböző elektronikus kereskedőkre.
2010-ben tovább növekedett az e-kereskedelmi értékesítés volumene, ami ebben az évben már elérte a 130-135 milliárd forintot, a tavalyi 99 milliárdhoz képest.

Gyakoriságát tekintve az egyszeri internetes eladás a jellemző. Az eseti jelleggel néhány kinőtt gyermekruhát, használt játékot, bútort, fölöslegessé vált háztartási gépet internetes aukción értékesítő magánszemélyeknek külön bejelentési kötelezettségük nincs.

Az üzletszerűen, rendszeres jövedelemszerző tevékenységként folytatott elektronikus kereskedelmet az adóhatósághoz be kell jelenteni. Mivel az ilyen formában végzett kereskedelem gazdasági tevékenységnek számít, így vonatkoznak rá a számlaadási és egyéb adózási szabályok, melynek betartásához nagy segítséget jelent egy szakképzett könyvelő igénybevétele.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2010-09-22 )

Tovább az archívumra