Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megalakult hivatalosan is Gyöngyös két kisebbségi grémiuma, a cigány, illetve a ruszin

Megalakult hivatalosan is Gyöngyös két kisebbségi grémiuma, a cigány, illetve a ruszin

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mivel ezek a testületek is szűkebbek lettek a törvényi változások után, mindkét grémium négy taggal dolgozik ebben a ciklusban.

Eskütétel és megbízólevél-átadás: az ötödik ciklusban alakulhatott meg Gyöngyösön a cigány kisebbségi önkormányzat, amelynek elnökévé ezúttal Váradi Kálmánt választották. A további tagok: a korábbi vezető Czékmány Krisztina, valamint Lakatos Zsolt és Nagy Andrásné. Váradi Kálmán székfoglaló beszédében a cigányok érdekeinek méltó képviseletét tartotta hangsúlyos kérdésnek.

A ruszin grémium másodszor alakult meg, ők Farkas Jánosnét választották meg elnöküknek, a másik három tag Ambruzs István, Kiss Géza Ferenc, illetve a korábbi elnök, Kosztya Miklós. A ruszinok a Kárpátaljával való kapcsolat erősítését és a Ruszin Kulturális Nap megrendezését nevezték fontosnak, valamint jelezték: önálló helyiséget szeretnének igényelni a munkájukhoz.

Dr. Kenyér Béla, a választási bizottság elnöke mindkét testület beiktatásán elmondta: településünkön nemzetiségenként legalább harminc fő kezdeményezhette a kisebbségi választásokat. A cigányoknál 329,a ruszinoknál 69 fő iratkozott fel a választók névjegyzékébe. A ruszinoknál a nyolc jelöltre 46 polgár, a cigányoknál 13 jelöltre 209-en voksoltak, mindkét választásnál hatvan százalék feletti volt a részvétel.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-10-14 )

Tovább az archívumra