Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Míg a halál el nem áraszt

Míg a halál el nem áraszt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hiper halálszorongó vagyok – vallotta be magáról Vona Gábor a Gyöngyösi Könyvtárban megtartott könyvbemutatóján, ahol a Míg a halál el nem áraszt című kötetét mutatták be. A mű egy kultúrtörténeti esszé, ami nem a politikáról szól, hanem a halálról és a hozzá fűződő viszonyról.

A politizálással teljesen felhagyó Vona Gábort gyerekkora óta foglalkoztatja a halál gondolata. Ahogy ő fogalmaz: hiper halálszorongó. A könyv alapgondolatát már 2005-ben papírra vetette, de a munka csak 2018-at követően gyorsult fel.

– Nyilván a politikusnak is van a politikán kívül minden politikusnak szerintem olyan hobbija vagy érdeklődési köre, ami nagyon foglalkoztatja. Nekem ez a kérdés volt. Gyermekkorom óta a halál gondolata engem nagyon foglalkoztat. Egyrészt bánt, hogy el kell mennünk, másrészről meg foglalkoztat, ahogy ennek a kérdéskörnek megpróbáltam egyre jobban utánajárni olyan felismeréseim, gondolataim támadtak, hogy úgy éreztem, hogy ezt könyvvé kell formálnom”- mondta Vona Gábor Vona Gábor, expolitikus-író.

Vona Gábor értelmezésében, ha a kultúra nem lenne, már kipusztultunk volna. Az emberiség saját halál-szorongása ellen alkotta meg a vallást, a tudományt és a művészetet. Ezek segíthetik hozzá az embert a flow-élményhez és a katarzishoz, amelyekkel távol kerülhetünk a haláltól való szorongástól.

– A kultúra segít nekünk abban, hogy valamilyen módon, akár direkt módon a valláson keresztül, akár indirekt módon szimbolikusan, a kultúra különféle csomópontjainál a művészet, tudomány a szórakozás a sport a család, különféle területeken picit halhatatlannak érezzük magunkat, vagy legalábbis azt érezzük, hogy valamit képesek vagyunk magunk után hagyni. – mondta az ex-politikus.

A halálról és a hozzá fűződő bonyolult emberi viszonyról a könyv huszonöt fejezetben szól. A fejezetek címe pedig egy-egy kérdés. Az író már egy ideje dolgozik a félelmén, azt mondja, számára egy terápiás folyamat volt a könyv megírása. Mivel kulturálisan hiperaktív, több mindennel próbálja a haláltól való szorongását oldani és megnyugvást keresni- adott személyes betekintést a kötet megszületésének életrajzi előzményeibe.

– Hívő is vagyok, római-katolikus, de nem vagyok napi vallásgyakorló, de folyamatosan keresem Istent és az igazságot. A művészet is nagyon érdekel, egy-egy jó film vagy egy jó könyv vagy katartikus művészeti élmény is sokat tud segíteni szerintem és a tudomány is hiszen ez a könyv alapvetően egy tudományos munka. – mondta az író.

Vona Gábor számára ez a könyv is egy halhatatlansági projekt, amelyet kisebb-nagyobb megszakításokkal már tizenöt éve írt.


Tovább az archívumra