Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A felrobbant lakás kitakarítását sürgetik a lakók

A felrobbant lakás kitakarítását sürgetik a lakók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három hete látni és érezni a robbanás következményeit a Verseny utcai társasházban. A lakók arról panaszkodnak, hogy az érintett lakás azóta sincs kiürítve és fertőtlenítve. Dr. Végh Attila, a körzet képviselője felajánlotta, hogy jogi segítséget nyújt az érintetteknek. Kérdéseinkre elmondta mi történik most, hogy a kiégett lakás tulajdonosa elhunyt, és kinek a feladata a helyreállítás.

Levert mennyezet, vizes fal – nem csak pénz kérdése a munkálatok elvégzése, hanem a száradás miatt is több időbe telik a helyreállítás. Fenyvesi Géza a földszinten lakik, a robbanás három hete a másodikon történt. Még mindig megviselik a történtek.

Ez pedig a kiégett lakás feletti ingatlan, a padlón lévő hatalmas lyukat fóliával borították le. Ide sem lehet még jó ideig visszaköltözni. A lépcsőházban még nincsenek ablakok, és van, ahol rendes bejárati ajtó sem, a tragédia estéjére pedig nem csak a kormos falak, hanem a bűz is emlékezteti a lakókat. Most ideiglenesen lefóliázták a második emeleti lakás bejáratát. A szagok miatt azonban a lakók az ÁNTSZ-t is megkeresték.

– Írásban fognak majd válaszolni és ők is keresik a megoldást. Köszönöm, és tényleg a megoldás érdekel nem az, hogy majd kapjak egy hivatalos írásos választ. Nem hiszem, hogy az egészségre nem káros, mert káros az a bűz, ami onnan kiterjed. – mondta Bús Árpád Zsolt.

A lakók azt szeretnék, ha kiürítenék a lakást és a fertőtlenítés is megtörténne, sőt ők maguk is vállalnák ezt, de mivel a lakás magántulajdon, egyelőre nem mehet be senki.

Dr. Végh Attila, a körzet képviselője elvállalta a társasház képviseletét, és keresi a jogi megoldásokat arra, hogy hogyan lehetne bejutni az ingatlanba, amely jelenleg a hatóság által le van zárva. Úgy tudni, az elhunytnak van egy rokona, aki a törvényes örökös, vele igyekszik felvenni a kapcsolatot az önkormányzat, és arra kérik, hogy a többi lakó érdekében is kezdje meg a helyreállítási munkálatokat.

– Mondhatja azt, hogy ő nem kíván örökölni, ezt a közjegyző tudja majd bejelenteni, és akkor van egy rend, az állam mindenféleképpen örököl, de ezt nem tudjuk, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ennek a felszólításnak foganatja lesz, ezért kellene egy B terv. – mondta Dr. Végh Attila ügyvéd, önkormányzati képviselő.

Dr. Végh Attila lekérte az ingatlan tulajdoni lapját, ebből az már kiderült, hogy nincs hitel a lakáson, tehát tehermentes. A helyreállítás viszont több millió forintos kiadás akkor is, ha az örökös újítja fel, és akkor is őt terheli a költség, ha a lakók összefognak, és a hatóság jelenlétében takarítják ki az ingatlant.


Tovább az archívumra