Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A héten megkezdik az idősek oltását a háziorvosok

A héten megkezdik az idősek oltását a háziorvosok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A legidősebbeket a tervek szerint először február 4. és 7. között oltják be koronavírus ellen. A háziorvosoknak hétfő délutánig kellett jelezniük, hogy a praxisukban kik, hol és mikor kapják meg a védőoltást. A korábban ismert adatok szerint összesen 18 ezer időst kell beoltaniuk a háziorvosoknak, az operatív törzs jelentése szerint azonban a vártnál kevesebb, csupán 11 ezer adag vakcina érkezett a hétvégén, ami az eredetileg tervezett oltásokat is átírhatja a héten. Az általunk megkérdezett háziorvosok egyelőre az eredetileg megadott oltási terv szerint végzik a páciensek behívását.

Megkapták a háziorvosok azt a beteglistát, amely szerint oltaniuk kell az időseket a koronavírus ellen. A listán időrendi sorrendben szerepelnek a páciensek, Rechtorisz László azt mondja elsőként az 1920-35 közötti születésűek vannak. A háziorvos listáján közel 40 név szerepel és az első 10-et kellett értesítenie, akikkel a hétvégén tudott is egyeztetni. Kiderült az is: a háziorvosok a Moderna-vakcinával kezdhetik meg az idősek oltását.

– Azt kell róla tudni, hogy ez az oltás 2 emberre alkalmas oltóanyagot tartalmaz és a működőképessége a leolvasztástól számított 6 órán belül kell beoltanunk. Még csak ennyit tudunk, hogy megjött a lista, a betegekkel fel kellett venni a kapcsolatot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a hétvégén sikerült elérni a betegeket és tulajdonképpen abban állapodtunk meg, hogy van egy olyan dátum, hogy február 4 és 7 között kell beoltanunk őket. – mondta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

Az oltóanyagot és az oltáshoz szükséges egyéb felszerelést a tervek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja – mondja a háziorvos. Hozzátette: További 6 beteget kellett kiválasztaniuk, akiket oltópontra kell küldeniük, ők a Pfizer-vakcinát kapják meg.

– Az hogy melyik oltópontra, ez jelenleg most kiforrás alatt van, mert hivatalosan még úgy szólt a forrás, hogy megyei oltópont, ami Eger lenne, de tárgyalások folynak – szerencsés esetben a Gyöngyösi Kórház is amennyiben megkapnak ennyi plusz oltóanyagot. – tette hozzá Dr. Rechtorisz László.

Nagy Éva háziorvos már fellépet az ügy érdekében és ismét a megyei vezetőhöz fordult a gyöngyösi oltópontok kialakítása érdekében.

– Már egyszer írtam, de most is megírom a megyei vezetőnek, hogy Gyöngyösön is kilehetne alakítani oltópontokat. A 80-iaknak az Idősek Napközi Otthonában, mert ott most nincsenek napközi ellátásra, a városközpontban a művházban meg lehetne oldani, ott sincs semmiféle rendezvény most, a felsővárosban pedig vagy a kórházban kellene kijelölni egy helyet vagy az ügyeletben, mert ott is van egy viszonylag nagy váró. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Egyébként a háziorvos listáján 41 név szerepel és már megadta az első 16 nevet.

– Most mi összeírtuk a 10 pácienst, aki majd idejön a rendelőbe, 6-ot pedig megjelöltünk, akik oltópontra jutnak valamilyen formában, elmondásuk szerint betegszállítóval Egerbe. Mi írtunk tartalékokat is, ha valaki megbetegszik, nem tud elmenni, ne adj’ isten nem felel meg neki az adott oltás. – mondta Dr. Nagy Éva.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő arra is figyelmeztet, hogy a megmaradó vakcina központi visszaszállítására, vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség. Korábban elhangzott: nem maradhat beadatlan oltóanyag. Müller Cecília korábban úgy fogalmazott, puffert kell képezni a behívható oltásra várók köréből az oltási rendnek megfelelően.


Tovább az archívumra