Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Digitális Herman gyűjtemény készül

Digitális Herman gyűjtemény készül

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Digitalizálják Herman Lipót hagyatékát a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. A múzeumi gyűjtemény a művész több mint 200 festményét és grafikáját, valamint használati tárgyait tartalmazza, ami ezentúl a virtuális térben is megtekinthető lesz. A könyvtár 1,5 millió forintot nyert a virtuális kiállítás megvalósítására.

A falról szerelik le az állandó kiállítás egyik festményét a városi könyvtárban. Ez pedig már a rögtönzött műterem, ahol a festményeket és műemlék tárgyakat fotózzák, a legnagyobbakat a helyén, a kisebbeket pedig ezen az állványon.

– Összesen több mint 200 festmény és grafika kerül lefotózásra. Minden alkotás, festmény és grafika el lesz látva olyan tárgyszavakkal, olyan ismertető jegyekkel, ami alapján majd a virtuális látogatók bizonyos keresési szempontok alapján meg tudják ismerni a gyűjteményünket. – mondta Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója.

Herman Lipót képek találhatóak az egri és hatvani múzeumban, továbbá a Nemzeti galériában is, de a gyöngyösi gyűjtemény a legnagyobb. Itt található a művész legtöbb alkotása. Hagyatékát özvegye ajándékozta Gyöngyös városának. A könyvtár épületében 1998 óta láthatóak, azóta már 30 db festményt restauráltak. A grafikák esetében könnyebb volt a fotós dolga a színhelyesség tekintetében, de a műemlék tárgyak fotózásakor számos kritériumoknak kell megfelelnie.

– A tónusoknak az aránya ne torzuljon, ne legyen világosabb, mint maga a tárgy tehát a reprodukció pontosan ugyanolyan legyen, mint a tárgy – ez a cél. Hogy ha kinyomtatjuk és mellé tesszük, akkor a jó hogyha ugyanolyan.”

Herman Lipót legnagyobb műveit tartalmazó gyűjtemény digitalizált változata hamarosan elérhető lesz tehát virtuálisan is.


Tovább az archívumra