Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány

Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón. Ezt azok kaphatják majd, akiket beoltottak, illetve akik felgyógyultak a koronavírus fertőzésből. Sokan tünetmentesen esnek át a betegségen, így azok is kaphatnak igazolást, akiknél vérvizsgálattal kimutatják az antitest jelenlétét a szervezetben.

„Nem tudom, ilyen kötelezőnek hat.” – Így vélekedik egy gyöngyösi lakos arról, hogy a kormány védettséget igazoló okmányt vezet be. Megosztó a téma a városban élők között. Van, aki szerint nincs megfelelő információ arról, hogy ezzel az igazolvánnyal milyen engedmények járnak a korlátozások kapcsán.
Van, aki szerint jó ötlet, különösen a fiatalok számára.
De akadt olyan is, aki szerint ez nem fog motivációt adni az oltásra.

Az okmány részleteiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a legutóbbi kormányinfón. Elmondta: ilyen okmányt az kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltást is, ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd.

– Az oltás beadatásának az időpontját rögzíti. Hiszen az egyes vakcinák által nyújtott védettséggel kapcsolatosan nincs pontos információnk, lehet, hogy legalább fél évet valószínűsítenek, de lehet, hogy hosszabb ez akár egy év, vagy ennél hosszabb is lehet. De az biztos, hogy az igazolvány az érvényesség kezdeteként a második oltás időpontját rögzíteni fogja. – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül – mondta Gulyás Gergely.

– Itt az érvényesség kezdete, ha valaki kórházban volt, akkor a kórházból történt elbocsátás napja. Hogyha volt pozitív PCR-tesztje, ami a betegséget igazolta, akkor az ezt követő első negatív PCR-teszt időpontja, ami a gyógyulást bizonyítja. – tájékoztatott Gulyás Gergely.

Illetve azok is kapnak igazolást, akik csak egy pozitív tesztet produkáltak, majd házi karanténba kerültek, számukra a betegséget követő első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tízedik nap időpontja kerül bele az okmányba.

Gulyás Gergely hozzátette: van még egy lehetőség, hogy valaki okmányhoz jusson, ez azonban nem ingyenes a többitől eltérően. Ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét, akkor kaphat igazolást. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.


Tovább az archívumra