Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A vírushelyzetet is kihasználják a csalók

A vírushelyzetet is kihasználják a csalók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A koronavírus-járványt is kihasználják a csalók. Világszerte próbálnak weboldalakon, közösségi oldalakon és telefonon keresztül személyes vagy pénzügyi adatokat kicsalni áldozataikból, rendszerint idős emberektől oltásra vagy egyéb egészségügyi szolgáltatásokra hivatkozva. A rendőrség azt kéri, ha valaki hasonló esettel találkozik, értesítse a hatóságot.

Egy hétköznapinak tűnő telefonhívás, ismeretlen számról. Akár ilyen módon is csalás áldozatává válhatunk, ha nem vagyunk kellőképpen óvatosak, hiszen csalók a koronavírusra hivatkozva közösségi oldalakon, e-mailben, vagy épp telefonon keresztül kínálnak legtöbbször egészségügyi eszközöket. Azonban újonnan már oltásra hivatkozva is próbálnak személyes adatokat kicsalni az áldozatoktól.

– Rendszerint egészségügyi dolgozóknak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni főként az idős embereket, az oltási hivatkozással. Telefonos megkeresés esetén adategyeztetést végeznek, ilyen esetben személyes és bankkártya adatokat kérnek, cserében pedig azt kérik, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, és egyúttal a védőoltásra is regisztrálnak. – tájékoztatott Mezeiné Kovács Nikoletta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Ha valaki ilyen hívást kap, akkor a rendőrség azt tanácsolja, járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste-e meg, hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, kérdezze meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztását.

– Mindig legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve azt ajánlják fel, hogy az utalás lebonyolításában segítenek. A bankkártya adataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen. Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében pedig ne beszéljenek magánügyeikről, mert az információkkal visszaélhetnek. Személyes adatait egyáltalán ne adják meg ismeretleneknek. – mondta Mezeiné Kovács Nikoletta.

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat – tette hozzá a szóvivő, aki elmondta: ha bárkinél felmerül, hogy csalás áldozatává vált, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot.


Tovább az archívumra