Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Túlterheltek a kórházak, önkénteseket toboroznak

Túlterheltek a kórházak, önkénteseket toboroznak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mától csak sürgős háziorvosi beutalóval fogadnak betegeket a gyöngyösi kórházban, Hatvanban pedig már két hete bejelentették, hogy Covid-kapacitásaik megteltek. A győri orvoskamara közben már civileket is toboroz, akiket 3-4 órás tréninggel készítenének fel a nem orvosszakmai ellátási feladatokra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig újraindította a COVID Önkéntes oldalt, ahol orvosok, rezidensek és jelenlegi egészségügyi képzésben résztvevők segítségét várják.

Március 22-től csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre a gyöngyösi Bugát Pál Kórház. Kivételt jelent a terhesgondozás, az előjegyzett vizsgálatokra pedig később kerül sor, erről a kórház tájékoztatja majd az érintetteket. Az intézmény pénteken, közleményben adott tájékoztatást az intézkedésről, ám annak okairól nem írtak, és azt sem tudjuk, hány beteget ápolnak a helyi kórházban, csak az országos adatokat ismerhetjük.

A kórházi kezelésre szoruló Covid-fertőzöttek száma új csúcsot ért el hazánkban: az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak egészségügyi intézményekben, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen, az ő számuk 24 óra alatt 67 fővel nőtt.

Március 9-én a hatvani kórház bejelentette: az intézmény COVID-19 igazolt fertőzött és fertőzésgyanús kapacitásai már megteltek.

A hétvégén az Országos Kórházi Főigazgatóság ismét elindította a COVID önkéntes oldalt az egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevők számára. Várják azon szakrendelések szakdolgozóit, ahol a betegforgalom a járványügyi helyzetben várhatóan csökken. Azokra is számítanak, akik egészségügyi szakemberként nem az ágazatban helyezkedtek el, várják a rezidenseket és az orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztanhallgatókat, egészségtudományi hallgatókat, egészségügyi OKJ-s képzések hallgatóit is. Ezt a felhívást a Hatvani Albert Schweitzer Kórház is közzétette.

A Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete pedig már azokat az önkénteseket is várja, akiknek nincs előképzettségük, de segíteni szeretnének. Azt írják: A COVID osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok. Egy képzési programot is készítettek, 3-4 órás tréninggel készítenék fel az önkénteseket, akik többek között oxigént adhatnak a betegeknek, vérnyomást, szaturációt, légzésszámot mérnek. Azok jelentkezhetnek, akik vagy védettek, mert már oltást kaptak, vagy az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átestek a betegségen, ha viszont egyik sem, akkor vállalják a fertőzés veszélyét és ez esetben nem idősebbek 45 évesnél.


Tovább az archívumra