Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyes útszakaszokon előzési tilalmat vezetett be a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra január elsejétől a kormány

Egyes útszakaszokon előzési tilalmat vezetett be a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra január elsejétől a kormány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A KRESZ módosításával a torlódásokat szeretnék megszüntetni. A fuvarozók szerint azonban éppen a rendelkezés okozhat fennakadásokat.

Nem előzhetnek az azonos irányban kétsávos autópályákon és autóutakon január elseje óta a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. A reggel 6 és este 10 óra között érvényben lévő tiltás az érintettek szerint komolyan megnehezíti a fuvarozóvállalatok helyzetét.

Az új szabály értelmében ebben az esetben a kamion nem előzheti meg a nála jóval lassabban haladó járművet, hanem kénytelen lelassítani. Az így csökkentő átlagsebesség miatt pedig akár fél napot is késhet a szállítmány. A fuvarozó cégek vezetői szerint sokkal célszerűbb lenne, ha Magyarország a külföldi példákat követné.

A szakemberek szerint a szabályozás nemcsak hátráltatja a fuvarozók munkáját, hanem balesetveszélyes helyzeteket is előidézhet. A rendelet ugyanis torlódások kialakulásához vezethet. A kamionosok szerint megoldást jelenthetne az is, ha a modern, európai előírásoknak megfelelő kamionok mentesülnének az előzési tilalom alól.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2011-01-20 )

Tovább az archívumra