Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyszerűsített eljárás az új kocsibeállók és parkolók esetében

Egyszerűsített eljárás az új kocsibeállók és parkolók esetében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem szükséges előre elkészíteni a sokszor több százezer forintba kerülő terveket azoknak, akik ingatlanuk előtt kocsibeállót vagy parkolót szeretnének építeni, az engedélyeztetési eljárás a tervdokumentumok nélkül is elindítható. A tapasztalatok szerint sokan nem a jogszabályoknak megfelelően építenek parkolót, vagy nem pótolják a megszüntetett zöldterületet. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ha megállót szeretnének a házuk elé, az építés és tervezés előtt tájékozódjanak a szabályokról.

Egyre több parkoló épül a városban, egyre több ugyanis az autó. Ma már nem ritka, hogy nem családonként vásárolnak egy járművet, hanem lakosonként. Kocsibeállót és parkolót a megfelelő engedélyek birtokában bárki építhet a háza elé, azonban a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság sok esetben tapasztalja azt, hogy nem megfelelő módon történik a kivitelezés, ezzel nem csak rendezetlenné válnak az utcák, hanem könnyen balesetet is okozhatnak.

– Sokkal jobb, hogy ha bejönnek, megkérdezik előtte, a könnyebbség az, hogy nem kérünk több százezer forintos dokumentációt és tervet, arra, hogy megmondjuk, hogy nem járulunk hozzá. Tehát adott esetben, ha bejönnek, és jegyzőkönyvbe foglalják, hogy itt szeretnének parkolót, mi kinyomtatunk hozzá egy térképet, és az első bizottsági döntések meglehetnek hozzá. – mondta Szilágyi Attila, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Szilágyi Attila hozzátette: jelenleg is tudnak 30 olyan helyszínről, ahol a beálló, vagy parkoló már készül, vagy elkészült, őket már felszólították, hogy szabályos megállót alakítsanak ki belőle. Fontos, hogy a parkolóépítéssel kapcsolatos alkotmányos jog a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályokat sértheti. Vagyis, ha valaki építést tervez, amivel zöldterület szűnik meg, pótolnia kell a növényzetet.

– Adott esetben egy 5,10,20 négyzetméteres gyep prímán pótolható ugyanolyan zöldterületi értékkel fával, vagy cserjével, tehát ugyanazt a vitalitási értéket meg tudja adni, és ilyenkor azt javasoljuk az első esetekben, hogy oké, szűnjön meg ez a bizonyos zöldterület, de helyette, az érintett fél, aki fennmaradási, vagy építési engedélyt kér erre a bizonyos parkolóra kapni, az ültessen mondjuk 100 méteres körzetben fát, és bokrot. – mondta az igazgatóhelyettes.

Szilágyi Attila azt mondja: egy évvel a kiültetés után ezeket a növényeket már az önkormányzat gondozza. Így nem lesz kevesebb fa a városban. De jó megoldás lehet a gyeprácsos parkoló létrehozása, amely után nem szükséges zöldterületet pótolni, hisz az csak kis mértékben sérül.

Azt is érdemes tudni, hogy a parkolók közforgalmúak lesznek. Vagyis senki nem tudja biztosítani, hogy csak a tulajdonos álljon a beállóba vagy parkolóba, de mint az igazgatóhelyettes elmondta: nem is tapasztalják, hogy más foglalná el ezeket a helyeket.


Az Aktuális napi hírei (2021-04-21 )

Tovább az archívumra