Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Géppel is szedik a szemetet

Géppel is szedik a szemetet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kanalas kotrógépek segítségével tisztították meg ma a Szurdokpart melletti füves területet az NHSZ Mátra Hulladékkezelő közreműködésével. Gyöngyös bel- és külterületén az illegális hulladéklerakók megszüntetésére több mint 22 millió forintot nyert a város az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázaton. A tervek szerint az akció keretében május végéig több mint 40 helyszínen, 800 köbméter szemetet gyűjtenek össze önkéntesek segítségével.

Hogy napernyő vagy hintaágy darabja és szekrény oldala kandikál-e ki a gazosból, nem lehet pontosan megállapítani, már úgy benőtte a burjánzó növényzet. De egy biztos: gépek segítségére van szükség itt a terület megtisztításához. Sajnos széles a paletta, autóalkatrészek, olajos hordók, hagyatékból származó bútorok és építési törmelék is van bőven, ezektől most megszabadítják ezt a területet is a nyertes pályázatnak köszönhetően. A hatékony felderítés érdekében pedig a mezőőrök segítségét kérte a pályázatot készítő kft.

– Az illegális hulladéklerakókat szeretnénk megszüntetni Gyöngyösön, bel- és külterületen egyaránt. Ennek az volt a lényege, hogy az önkormányzat munkatársainak összefogásával és lakossági jelzések segítségével Gyöngyösön a látható illegálisan lerakott szemetet összegyűjtjük. – mondta Dr. Lénártné Benei Anikó, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. igazgatója.

Gyors egyeztetés, Török István mezőőr éppen azt mutatja a térképen, hogy a földút mentén és a mezőgazdasági területen mi mindent hagynak hátra az illegális szemétlerakók, hogy merre is van még szükség gépi erőre.

– Itt az egyik nagyobb terület, ahol gépi erővel kezdjük meg az összegyűjtést, ezt követően kézi erővel, önkéntesek fogják gyűjteni a hulladékot. – mondta Szalai Zoltán, a NHSZ Gyöngyösi Hulladékkezelő Nonprofit Kft. kereskedelmi vezetője.

Szalai Zoltán azt mondja, elszomorító, amivel nap mint nap szembesülnek munkájuk során, pedig van lehetőség az ide kihordott szemét legális lerakására is.

– Van több lehetőség is: a hulladékudvarba be tudják hozni, de aki nem tudja beszállítani önerőből, tud házhoz menő lomtalanítást rendelni, ez egy évben egyszer lehetséges. Ez a pandémiás időszak alatt szünetelt, de a jövő héten újra indul. Ez a szemét nem most a pandémiás időszak alatt keletkezett, nem élnek az emberek ezzel a lehetőséggel. – tette hozzá Szalai Zoltán.

Aki Gyöngyösön él, és szeretne tenni a város tisztaságáért, csatlakozhat a május 29-ig tartó akcióhoz, melynek keretében a résztvevők több mint 40 helyszínen, 800 köbméter illegális hulladékot gyűjtenek össze. Ehhez a zsákokat, kesztyűket, és a pályázat elszámolásához szükséges aláíró lapokat a Várostérség Fejlesztő Kft. irodájában lehet átvenni.


Az Aktuális napi hírei (2021-05-19 )

Tovább az archívumra