Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elkerítették a veszélyes épületet

Elkerítették a veszélyes épületet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy magánszemély akciója irányította rá a figyelmet a Kossuth utca 1. alatt lévő, többségi állami tulajdonban lévő épület rossz állapotára. Az ingatlan melletti járdaszakaszokat a gyalogosok megóvása érdekében az önkormányzat kordonozta körbe, tartós megoldást azonban a felújítás jelentene, ám az épületben nem csak az államnak és az önkormányzatnak van tulajdona, ami nehezíti a helyzetet.

Pető Dorián neve nem ismeretlen a gyöngyösi közösségi fórumok olvasói előtt. Hozzászólásaiban többször fogalmaz meg kritikát a várossal kapcsolatban, most a közösségi oldalon a Kossuth utca 1. szám alatt lévő épületet körbevevő kordon rossz állapotára hívta fel a figyelmet. A leszakadt szalagokat az önkormányzat épülete elé szerette volna vinni, ám a délutánra tervezett akció idejére a szalagokat lecserélték.

Az önkormányzat a város honlapján azt írja: visszatérő probléma, hogy ismeretlenek megrongálják a földhivatal épületét körbevevő szalagot. A gyalogosok testi épségének megóvása érdekében a Várostérségfejlesztő Kft. havonta legalább kétszer gondoskodik arról, hogy a Kossuth utca 1. szám alatt lévő épületet körülvevő járdát kordonnal lezárja – olvasható a gyöngyös.hu-n.

Pető Dorián szerint fontosabb, hogy az épületet felújítsák.

– A veszély nem múlt el, balesetveszélyes azon a járdán közlekedni, és én ezt tettem szóvá. Erre elindultak, és megoldották félig-meddig, mert ez azért nem megoldás, mert egy műanyag szalag önmagától is le fog tépődni. – mondta Pető Dorián Valér.

A földhivatal mellett más állami intézményeknek, a közelmúltig a tűzoltólaktanyának is helyet adó műemlék épület balesetveszélyes állapotban van, ezért van évek óta lezárva a járda. Az épületben több magánszemély és a gyöngyösi önkormányzat mellett a magyar államnak van többségi tulajdona. Úgy tudjuk, a helyreállítás érdekében korábban már egyeztetettek egymással az érintett felek, azonban a tulajdonviszonyokat nem sikerült rendezni, ezért a tárgyalások megrekedtek. Az épület sorsával kapcsolatban kerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, ők azt közölték, hogy bármilyen felújítási, beruházási munkálat tárgyában jelenleg a Heves Megyei Kormányhivatal, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, míg az egyéb tulajdonú hányadok kapcsán a tulajdonosok jogosultak eljárni.

Pető Dorián egy másik, közeli épület rossz állapotára is felhívta a figyelmet.

– Tovább fogok menni, vannak itt épületek, hogy ha csak a szemközti oldalra elnézünk, ott a kereskedelmi épülete, ami szintén balesetveszélyes. A kordonokat ellopták, elvitték onnan, de attól még a veszély ugyanúgy fennáll. – mondta Pető Dorián Valér.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működő középiskola épületének Szent Bertalan utcai homlokzatának felújítása a használó feladata lenne, az önkormányzat még 2019-ben úgy döntött, hogy 36 millió forinttal hozzájárul a költségekhez, azonban a koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben a helyhatóság elhalasztotta a hozzájárulás kifizetését, arra később kerül sor.

Az MMSZ-t is kerestük, azt írták, a munkálatok jelenleg szünetelnek, de a homlokzat fel lesz újítva.


Tovább az archívumra