Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Véralvadásmérő műszert kaptak

Véralvadásmérő műszert kaptak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nyolcszázezer forint értékben adományozott véralvadásmérő készülékeket és hozzájuk tartozó eszközöket Faragó Tamás önkormányzati képviselő a körzetében lévő gyöngyösi és mátrafüredi háziorvosi rendelőknek. A gépnek köszönhetően akár hetente le tudják ellenőrizni, hogy a rendszeresen gyógyszert szedőknek megfelelő hatásúak-e gyógyszereik, valamint arra is alkalmas, hogy kimutassa, ha valakinek vérzési rendellenessége van.

Véralvadást mérő műszert ad át Faragó Tamás a Diósmalom úti háziorvosi rendelőnek, és ugyanilyen készüléket vásárolt a mátrafüredi rendelőbe is. A képviselő célja, hogy a körzetéhez tartozó rendelők el legyenek látva a legszükségesebb eszközökkel. Faragó Tamás a fejlesztési költségekből különített el összeget erre a célra.

– Magáról a keretről – a 800 ezer forintról – tudni kell, hogy ez két darab műszert tartalmaz, valamint az ezekhez még kellő tesztanyagokat, amiket szintén megvásároltuk, hogy legyen bőven. Figyelni kellett a szavatossági idejükre, hogy ne járjanak le, behatároltuk, hogy körülbelül mennyi időszakra lesz jó. – mondta Faragó Tamás, önkormányzati képviselő.

Az átvétel után be is üzemelték a műszert. Ujjbegyből vesznek vért a vizsgálathoz, majd néhány perc múlva a gép jelzi is az értéket. Dr. Mangó Gabriella azt mondja, ez megkönnyíti a páciensek életét is, hiszen nem kell sokat várniuk az eredményre. A háziorvos hozzátette: számos ételféleség, gyógyszer és az alkohol is befolyásolhatja a vizsgálat eredményét, tehát bizonyos összetevők növelik a véralvadási időt.

– Ez a prothrombin szint változhat és akár hat fölé is mehet, bevérzéseket okozhat, akkor nem szabad a gyógyszert szedni. Laborból szoktak szólni azonnal, ha ilyet vesznek észre, de van, hogy egy napos eltérés is van, ami sokat jelenthet egy ilyen esetben. Illetve, ha valakinek nincsen jól beállítva a gyógyszere és kettő alatt van, akkor hiába szedi a vérhígítót, gyakorlatilag olyan mintha kockacukrot enne. – mondta Dr. Mangó Gabriella háziorvos.

A háziorvos kiemelte, hogy amíg a kapott készlet tart, addig biztosan ingyenes végzik a vizsgálatot.

Faragó Tamás a rendelők fejlesztésével kapcsolatos további terveiről is beszélt, mint elmondta, szeretné légkondicionálókkal ellátni azokat.

– Betegen egy ilyen meleg rendelőben, meg főleg akik itt dolgoznak, azoknak is próbálunk segíteni abban, hogy komfortosabb legyen nekik a hőérzetük. Úgyhogy megnézem, még, hogyan és mint tudok keretet szerezni, megpróbáljuk mind a két orvosi rendelőt beklímáztatni. – mondta Faragó Tamás.

A képviselő reméli, hogy ez a beruházás is megvalósulhat a nyáron.


Tovább az archívumra