Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Még sincs enyhítés, egymásnak ellentmondó leveleket kaptak a háziorvosok

Még sincs enyhítés, egymásnak ellentmondó leveleket kaptak a háziorvosok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Továbbra is érvényben vannak a korábbi intézkedések a házi- és gyermekorvosi ellátásban. Erről múlt pénteken kaptak értesítést az érintettek. Június 18-án viszont egy olyan levél érkezett az orvosokhoz, amelyben az állt, hogy a harmadik hullám véget ért, ezért minden korlátozás nélkül biztosítani kell a személyes találkozás és betegvizsgálat lehetőségét. Dr. Nagy Éva háziorvos szerint az enyhítés még korai lenne.

Vérnyomásmérés és pajzsmirigy vizsgálat. Telefonos konzultáció és időpont-egyeztetés után eddig is fogadták a betegeket a háziorvosi rendelőkben. Szabályok a vírus kezdete óta vannak, ilyen a maszkhasználat, a betegek közötti kötelező távolságtartás, a receptíráshoz pedig elég telefonon egyeztetni az orvossal. Június 18-án Dr. Kásler Mikós miniszter és Müller Cecília tisztifőorvos aláírásával egy enyhítésről szóló levél érkezett a rendelőkbe.

– Az a levél azt tartalmazta, hogy a Covid-fertőzés harmadik hullámának szerintük vége van, és így korlátlanul, bárki, bármikor, bármilyen egészségügyi intézményt felkereshet, és ott panaszával, kérdésével, egyebekkel fordulhat az orvosok, nővérkék felé. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Dr. Nagy Éva ezzel nem ért egyet, hiszen még mindig sok az oltatlan beteg a rendelőkben. A levél megérkezése előtt Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a járványügyi készültséget december 18-ig meghosszabbították, így enyhítésre nem is számítottak az orvosok. Múlt pénteken egy újabb levelet kaptak, amelyben az áll, hogy az eddigi intézkedések érvényben maradnak, bár a váróban az eddigi másfél méter helyett már csak egyméteres távolságot kell tartani, de továbbra is a telefonos egyeztetést és előzetes időpontkérést kell előnyben részesíteni.

– Ha valaki beteg, panasza van, és nem tud telefonálni, vagy nem akar, akkor eljön ide a rendelő elé, ott egy plexiablakon keresztül elmondja a panaszát, nyilvánvaló, ha olyan panasza van, akkor bejön, megvizsgáljuk, ha pedig szóban elég megbeszélni, akkor szóban beszéljük meg, tehát egyetlen egy beteg nem marad ellátatlanul, panasza nem marad kivizsgálatlanul. – mondta a háziorvos.

Dr. Nagy Éva szerint az ellátással korábban sem volt probléma, viszont az egyes vírusmutánsok hétköznapi tünetekkel kezdődnek, így továbbra is jobb óvatosnak lenni.


Tovább az archívumra