Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Imitált napelem tűz, gyakorlatoztak a tűzoltók

Imitált napelem tűz, gyakorlatoztak a tűzoltók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy katasztrófavédelmi gyakorlat szerint tűz keletkezett a Mátrai Erőmű visontai telephelyén kiépített napelemsorban, kigyulladt a hozzá kapcsolt inverter és egy gyűjtőállomás is, a tűz ráadásul átterjedt a száraz aljnövényzetre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság gyakorlata egy órán át tartott, melynek végén a tűzoltásvezetők megosztották egymással tapasztalataikat.

Egyre többen használnak napelemet, egyre több napelempark épül. Környezetvédelmi szempontból ez jó hír, azonban mivel egyre több ilyen rendszert telepítenek a talajra, a háztetőkre és az épületekbe integrálva is, az esetleges tűzvész okozta kockázatról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a rendszerek különféle elemei polimertartalmuk miatt gyúlékonyak.

A Mátrai Erőműben található napelemparkban hetekkel ezelőtt keletkezett tűz, amely átterjedt a száraz aljnövényzetre, és veszélyeztette a többi rendszert. A karbantartó megpróbálta eloltani a tüzet, azonban a füst miatt eszméletét vesztette. Itt avatkoztak be a katasztrófavédők, akik szerencsére nem élesben, hanem csak egy gyakorlat keretében próbálkoztak a különböző oltási technikákkal. Vízzel, habbal és roncsolással vágtak neki a munkának, ezek pedig meglepő eredményeket hoztak – mondta Nápolyi című műsorunkban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

– Egy kivételtől, a vízzel való oltástól eltekintve a többi technikánkkal mindenképpen lehet csökkenteni a feszültségeget a panelekben, a napelemekben, azt teljesen nem lehet kizárni, hogy legyen benne feszültség, sőt, olyan megállapítást is tettünk, hogy amikor letakartuk az egész napelem panelt, a földről visszaverődő fény még mindig feszültséget generál a napelemekben. Meglepő volt, mert előtte erre sem volt lehetőségünk, hogy kikísérletezzük. – mondta Papp Zsolt, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Ennek a tudásnak a birtokában pedig éles helyzetben már magabiztosabban tudnak nekilátni az oltási és mentési munkáknak, a gyakorlatok során bővül a helyismeretük, az erőműben egy esetleges beavatkozásnál így már gyorsabban tudnak áramtalanítani vagy elzárni a gázt.
A szimulált helyzetek kezelése segít a szakembereknek gyakorlatban is megmutatni az elméleti tudást, de más fontos célja is van.

– Az együttműködési gyakorlatokkal fel tudjuk mérni, hogy a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, az önkéntes tűzoltó egyesületek, a létesítményi tűzoltóságok és a társhatóságok mennyire tudnak együtt dolgozni. Egy ilyen szimulált tűzeset során fel tudjuk mérni, hogy milyen a kommunikáció, milyen az együttes munka,és ha bármilyen hiányosság van, azt szerencsére gyakorlat során tárjuk fel. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A gyakorlat egy órán át tartott, melynek végén a tűzoltásvezetők megosztották egymással tapasztalataikat.


Tovább az archívumra