Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Helikopteres parlagfű-felderítés

Helikopteres parlagfű-felderítés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén már 4. alkalommal szervezi meg a Heves Megyei Kormányhivatal a helikopteres parlagfű-felderítést az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának gépével és munkatársaival. Heves megyében is nagyon sok allergiás életét keseríti meg a parlagfű, becslések szerint számuk elérheti akár a 80 ezret is.

A készenléti rendőrség helikoptere, most a kormányhivatal illetékes szakembereivel emelkedik a magasba. Az idei már a 4. alkalom volt, hogy madártávlatból térképezik fel a parlagfüves területeket Heves megyében, mert az a tapasztalat, hogy ez a leghatékonyabb felderítési forma. Egyetlen nap alatt mintegy 163 ezer hektárnyi területet tudnak ellenőrizni, amely 73 település külterületét érinti és a megye teljes mezőgazdasági területét lefedi.

Az ellenőrzött külterületek nagyságrendi növekedése mellett a fertőzött területek mértéke viszont csökkent.

– A gazdák is tisztában vannak azzal, hogy ez egy rendkívül hatékony ellenőrzési forma, ami minden szántóföldi növénytermesztési területre kiterjed. Nagyon fontos, hogy egyértelmű a szemléletváltás a gazdáknál. – mondta Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A leginkább fertőzött részek a kukorica és napraforgó táblaszegélyek, vagy a nem művelt szőlők sorai. A levegőből gps koordinátákat rögzítenek a hivatal munkatársai, majd terepi felderítéssel is beazonosítják a fertőzött területeket, és aki nem tett eleget a védekezési kötelezettségének, hatósági eljárást indítanak ellene.

– A hatósági eljárás jogkövetkezménye növényvédelmi bírság kiszabása, ennek összege 15 ezer Forinttól egészen 5 millió Forintig terjedhet, a mértékét a terület nagysága és a parlagfű borítottság mértéke határozza meg. – mondta Huszárné Bodor Éva, a Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője.

Az elmúlt évben 17 millió 310 ezer Ft volt a kiszabott növényvédelmi bírság összege, ami az elmúlt évekhez viszonyítva alacsonyabb, így javuló tendenciát mutat a parlagfű elleni védekezés.
Megyénkben jelenleg a parlagfű fejlettségi állapota zömében virágbimbós, az allergén növény tömeges virágzása és pollenszórása augusztus végétől várható.


Az Aktuális napi hírei (2021-08-06 )

Tovább az archívumra