Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a kenyér és a pékáruk is

Drágul a kenyér és a pékáruk is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Drágul a kenyér és más péktermékek is. Az áremelkedés hátterében a búza, a liszt és az egyéb nyersanyagárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése áll. A becslések szerint a fogyasztók ősztől 5-10 %-os áremelkedésre számíthatnak.

Gőzerővel gyúrják a kenyeret, és töltik meg a pékárukat ebben a pékségben. A kenyér még mindig nagy százalékát teszi ki étkezési kultúránknak. Sokak naponta eszik, becslések szerint egy átlag magyar egy évben körülbelül 35 kiló kenyeret fogyaszt el. Hamarosan azonban többet kell majd érte fizetnünk – mondja Molnár Sándor pékmester.

– Kivétel nélkül minden alapanyagunk elég jelentősen megdrágult. A búza napi árfolyama is változott. A Magyarországon megtermett búza mennyisége önmagában nem tenné ezt szükségessé, mert Magyarországot bőségesen el tudnánk ezzel látni, viszont nagyon nagy kereslet van külföldön a magyar búzára, nagyon jó minőségűek lettek a búzáink, és ezért az euró alapú kereslet megnövekedett rá. – mondta Molnár Sándor, a Molnár Pékség pékmestere.

Ez befolyásolja a liszt árát is, idáig két lépcsőben emelkedett, és októberre további áremelés várható, ami körülbelül 20 %-nál fog megállni – mondja a szakember. Molnár Sándor hozzátette: így minden pékség kénytelen árat emelni, ők szeptembertől 5 százalékot terveznek.

– A búza és a liszt csak az egyik tényező ebben az áremelkedésben, főleg ami euró alapú és kintről kapunk termékeket, adalékokat, lekvárokat, bármi egyebet az mind sokkal többet emelkedett, mint akár 10 %. – mondta a pékmester.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy minden szereplőnek más költségei vannak, nem mindegy, hogy kézi technológiával dolgoznak vagy automatával. Molnár Sándor azt mondja, a vevők részéről nincs felháborodás, megértik a pékségek helyzetét.

– Szerencsére azt látom, hogy a vevőink toleránsak és ezt szépen elfogadják, vannak nagyobb partnerek, akikkel kicsit többet kell már harcolni az áremelésekkel, de kénytelenek vagyunk és ez nem kérdés most már, hanem tény számunkra is. – mondta Molnár Sándor.

A pékmester hozzátette: igyekeznek minél magasabb színvonalon ellátni a lakosságot, és megtesznek minden tőlük telhetőt azért, hogy minden fogyasztói igényt kielégítsenek.


Tovább az archívumra