Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyszeri támogatás önfoglalkoztatóknak

Egyszeri támogatás önfoglalkoztatóknak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Eddig kétezer-háromszázan igényelték Heves megyében az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását. A három hónappal ezelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elindított programban 219 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók.

A támogatási kiírás 56 ágazatot érint, azokról a vállalkozóktól van szó, akik a tevékenységük átmeneti szüneteltetésére kényszerültek a koronavírus-járvány miatt. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a bevétel nélkül maradt fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

– Ezek az egyéni vállalkozások ha benyújtották a kérelmüket, egyszeri támogatásként 219 ezer forintot, az érvényes garantált bérminimum összegét megkaphatták, ha minden adat rendelkezésre állt a kérelemnél, akkor nyolc napos határidővel. – mondta Fenyves Péter, a Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

Megyénkből jelentős volt az érdeklődés a támogatás iránt. Több mint kétezer igénylő kedvező döntésről kapott tájékoztatást. A legnagyobb számban továbbra is a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők egyharmada szépségápolással foglalkozik. A tavalyi leállás alatt ők öt hétig voltak zárva, de a hazai fodrászatok és kozmetikai szalonok 70-80 százaléka önként bezárt már a járvány magyarországi megjelenésének első szakaszában, és csak áprilisban nyitott újra. Az edzőtermek hathónapnyi bezárás után tudtak újra kinyitni, ráadásul ezen idő alatt sokan lemorzsolódtak.

– Egyéni vállalkozóként működtetem ezt az egész történetet, úgyhogy a havi szintű KATA befizetésemnek folyamatosan eleget kellett, hogy tegyek, és ehhez képest mondjuk a kompenzáció én úgy gondolom, hogy még azt a részét sem fedezi ugyan de igazából ennek is örülni kell. – mondta Tóth Sándor fitness instruktor, személyi edző.

A pályázók a kérelmet és annak feltételeit a munka.hu oldalon érhetik el, amit az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályához nyújthatnak be, a veszélyhelyzet végéig.


Tovább az archívumra