Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fejlesztés játékosan

Fejlesztés játékosan

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az egyik gyöngyösi óvodában is megtalálható az a fejlesztőprogram, amely második helyet ért el egy startup versenyen. A Digitális Okosjáték Óvodásoknak elnevezésű projekt 2500 különböző játékkal, érintőkijelzős formában méri az ovisok fejlődését. A rendszer elmenti a gyermek játék alatti megoldóképességét, és hetente értékeli az önmagához képesti változásokat, a feladatokat és rajzokat a kicsik pedig azonnal el tudják küldeni a szüleiknek is.

Dorina újrakezdi a feladatot. Először a legkisebb, majd a közepes, végül pedig a legnagyobb doboz kerül a teherautóra. Itt pedig az állatok részeit kell összeilleszteni, de van olyan feladat is, amely a térben való elhelyezés képességét méri. Ez a DIOO, vagyis a magyar fejlesztésű Digitális Okosjáték Óvodásoknak. Egy nemrég megrendezett versenyen második helyezést ért el, Gyöngyösön pedig a Katona József Úti Tagóvodában használják 2017 óta.

– Itt játékos feladatok vannak, és különböző képességeket fejleszt, például hallás, látás, térinformáció, másolás, matematika, rész-, és egész összerakása, ezeket a képességeket fejleszti a gép, de játékosan. – mondta Hovanyeczné Erdélyi Ágnes, a Katona József Úti Tagóvoda óvodapedagógusa.

A gyerekek színezhetnek, vagy rajzolhatnak is vele, ezeket pedig a monitoron lévő boríték segítségével azonnal el is tudják küldeni a szülőknek, így hetente látják a fejlődést, és akár családi élmény is lehet a munka közös kiértékelése.

– A gép folyamatosan méri a gyerekeket, hogy hol tartanak tudásszinten, és én azt meg szoktam nézni, és arról beszélni szoktam a szülőkkel, hogy hol tartunk, mi az erőssége. – mondta az óvodapedagógus.

A program 2500 különböző játékkal méri az óvodások fejlődését. A nagycsoportosok az iskolára való felkészüléshez szükséges feladatokat is megoldanak.

A fejlesztőjátékot jelenleg bérli az óvoda, de nagy vágyuk, hogy egyszer megvásárolják. Ehhez azonban segítségre van szükségük.

– Sajnos megvásárolni nem tudtuk még ezt a játékot, és minden évben nehézséget jelent ennek a játéknak a bérleti díjának a kifizetése. Szülőktől nagyon sok támogatást kapunk, aminek nagyon örülünk, és köszönjük szépen, de a jövőben szeretnénk, hogy ha egyre több támogatóhoz fordulhatnánk. – mondta Gódorné Jancsó Ágnes, a Katona József Úti Tagóvoda vezetője.

A fejlesztőjáték használatáért évente 72 ezer forintot fizet az intézmény, a program teljes költsége 670 ezer forint.


Az Aktuális napi hírei (2021-10-01 )

Tovább az archívumra