Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 1956-ra emlékeztek a Berzében

1956-ra emlékeztek a Berzében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Személyes élettörténeten alapuló műsort állított össze a Berze Nagy János Gimnázium az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján. A műsor célja az volt, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz az 56-os eseményeket.

Hatala Zoltán 16 éves volt 1956-ban, egy budapesti gimnázium geológia technikumán tanult, amikor ősszel kitört a forradalom. Az akkori történésekre, a tüntetésekre, a hősi halottakra emlékezett vissza 65 év után – ezeket az emlékképeket pedig megelevenítették a Berze Nagy János Gimnázium tanulói.

Bár családját megkülönböztetések érték, nem tanulhatott abban az iskolában, ahol szeretett volna, és több kortársa is elhunyt a forradalomban – mégis jó szívvel emlékszik vissza azokra az időkre Hatala Zoltán.

– Ennyi év után nem csak a fiatalságomra gondolok, mert mindenki, aki visszagondol 80 után erre a korra, az mindig szép. Itt a szépség, és az események kicsi ilyen ellentétes hatást keltenek, de azok a hősi napok azért mégis csak azt kell, mondjam, hogy a szépség javára billen a mérleg. Még hogy ha a hősi halottakat idézem, akiket csak láttam az utcán, így utólag, történelmi szemléletben, azt kell mondanom, hogy szép események voltak. – mondta Hatala Zoltán.

Az a felejthetetlen 1956 – ezt a címet kapta az idei műsor, melyet Várallyainé Hatala Emese történelem tanár, valamint Zeke Katalin ének-zene tanár állított össze a gyerekekkel. A műsor célja az volt, hogy a fiatalsághoz közelebb hozzák az 56-os eseményeket.

– Az apósomnak az 56-os emlékeit is földolgoztam már egy műsor formájában, ő ugyanis műegyetemista volt pont azokban a napokban, és valamilyen formában ő is belesodródott az eseményekbe. Már akkor, amikor az ő emlékeit földolgoztam, úgy érzetem, hogy teljesen más szemszögből, egy diák, egy 15-16 éves kamasz szemszögéből szintén nagyon közel kerülhetnek ezek az események a mai fiatalsághoz. Így rábeszéltem édesapámat, hogy amiket ő elmesélgetett nekünk, azt írja is le összefüggően. – mondta Várallyainé Hatala Emese, a Berze Nagy János Gimnázium történelem-német szakos tanára.

Czinder Péter igazgató az ünnepség végén elmondta: büszkeség és megtiszteltetés részt venni egy ilyen ünnepségen.

– Én végtelenül megtisztelve érzem magam azért, mert egy család beengedett a személyes élettörténetébe, nem csak engem, hanem 700 embert még, akik itt voltak a nézőtéren és a színpadon. – mondta Dr. Czinder Péter, a Berze Nagy János Gimnázium igazgatója.

Hozzátette: a diákok olyan összhangban, átéléssel játszották el a szerepeket, hogy teljesen magával ragadta a nézőt – ezért is nagyon büszke a berzésekre.


Tovább az archívumra