Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Light Friday – közlekedésbiztonsági akció a rendőrségnél

Light Friday – közlekedésbiztonsági akció a rendőrségnél

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség, amely Light Friday elnevezéssel akciót hirdetett. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság a kampány során kiemelt figyelmet fordít a forgalomban résztvevők kivilágítására, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül.

Megelőzés, felkészülés, felelősség, tudatosság – ez a mottója a Light Friday akciónak, melynek keretében várták ma az érdeklődőket a rendőrök az egyik gyöngyösi szupermarketben. A harmadik alkalommal megrendezett eseményen láthatóságot javító közlekedésbiztonsági eszközöket osztottak a közlekedőknek.

– Ezek az eszközök láthatóságot biztosító eszközök, láthatósági mellények, különböző reflektív láthatóságot biztosító karkötők, karszalagok, külön a gyermekek részére V alakú pánt, felnőtteknek a mellény mellett lesz még láthatósági kantár, amely nem akkora felületű, mint a mellény, de reflektív csíkok, amelyek el vannak rajta helyezve, rendkívül jó láthatóságot biztosítanak. – mondta Erdélyi Róbert, a Heves Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Továbbá kerékpáros kötelező tartozékokat is osztottak a baleset-megelőzési munkatársak.

Az őszi-téli időszakban a gyalogosok és a kerékpárosok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek az utakon – ezért is tartják sokan fontosnak például a láthatósági mellény vagy karpánt viselését.

– Ha esetleg kerékpárral közlekedünk, vagy csak sétálunk az utcán nagyon sokat jelent, hogy védve vagyunk, a mögöttünk lévők látják, hogy világít, és észrevesznek bennünket. – mondta Majzik Sándorné.

A kampány és akció továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy évente járjunk látásvizsgálatra.

– A látás, a látószervünk a közúti közlekedésben egy alapvetően fontos és elengedhetetlen dolog, hogy az jól működjön. Sokan akkor tudatosulnak azzal, hogy rossz a szemük, ha elmennek egy látásvizsgálatra, és ha szemüveget, vagy kontaklencsét kapnak, akkor teljesen más lesz a látásuk a közúti közlekedésben – úgyhogy ez is problémát okozhat, erre mindenképpen felhívjuk a figyelmet. Illetve a másik fontos dolog a gépjárművek esetében, hogy megfelelő állapotú legyen minden esetben az adott gépjármű szélvédője. – monda Erdélyi Róbert.

A balesetmegelőzés tekintetében a legfontosabb tényező a gépjárművezető magatartása, viselkedése, felkészültsége. A kampány célja, hogy az autósokban tartós, gondolkodásbeli változást idézzen elő.


Tovább az archívumra