Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változik a támogatás, több mint 200 gyógyszer ára drágul péntektől

Változik a támogatás, több mint 200 gyógyszer ára drágul péntektől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

És ez nem április elsejei tréfa. A drágulás most elsősorban az úgynevezett több hatóanyagú pirulákat érinti. Több száz gyógyszer viszont olcsóbb lesz.

Egyetlen jogszabály módosítás is elég volt ahhoz, hogy holnaptól több mint 200 gyógyszer ára jelentősen emelkedjen. Április 1-jétől ugyanis csökken az úgynevezett több hatású pirulák társadalombiztosítási támogatása. A drágulás ráadásul most számos olyan készítményt is érint, amelyeket főként krónikus betegek használnak.

Az előzetes információk szerint a holnaptól életbe lépő áremelkedés után egyes gyógyszerek ára kétszeresére, vagy akár háromszorosára is nőhet. Így bizonyos esetekben anyagilag jobban jár a beteg, ha a régi gyógyszerét úgynevezett egy hatóanyag tartalmú készítményekre cseréli. Ám a szakemberek tapasztalatai alapján a páciensek nem szívesen váltják le a már bevált pirulákat. Ráadásul nem csak a több hatóanyagú készítmények drágulnak.

A főgyógyszerész elmondta: az áremelkedés hallatára városunkban is érezhetően megnőtt a gyógyszertárak forgalma. Aki tehette, ugyanis hónapokra előre megvásárolta a szükséges pirulákat.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2011-03-31 )

Tovább az archívumra