Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Viták kereszttüzében a Mátrai Erőmű

Viták kereszttüzében a Mátrai Erőmű

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Politikai viták kereszttüzében áll a Mátrai Erőmű, amelynek jövője a választási kampány egyik legfontosabb témája lehet. Az erőmű átalakítás előtt áll, sorsával kapcsolatban pedig sok a kérdés, amit a két politikai oldal eltérően ítél meg.

Hónapok óta zajlik a politikai vita a Mátrai Erőmű jövőjével kapcsolatban, és a téma várhatóan az április 3-ára kiírt országgyűlési választás kampányában is többször előkerül majd. Az erőmű 2025-ig működhet a jelenlegi formájában, utána átalakul. Az elképzelések kapcsán Horváth László országgyűlési képviselő televíziónkban úgy fogalmazott: az erőmű jövőjét nem lehet csupán üzleti kérdésként kezelni.

– Egy ország energiaellátásának a biztonsága, az nem üzleti kérdés, még, hogyha egyesek annak is állítják be. Ez egy alapvető biztonsági kérdés. – mondta Horváth László országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP).

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint azonban épp a jelenlegi kormány volt az, amely üzleti alapon közelített az erőműhöz.

– A Fidesznek csak üzletet jelent a Mátrai Erőmű is. Amikor üzletet látnak benne, akkor magánosították, amikor veszteségessé vált, visszaadták az államnak, és még az egészből loptak is, hiszen sokkal magasabb áron vette meg az állam Mészáros Lőrinctől, mint Mészáros Lőrinc az előző tulajdonostól. – mondta Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

Horváth László szerint ugyanakkor elengedhetetlen volt, hogy állami tulajdonba kerüljön az erőmű.

– Azért kellett állami tulajdonba kerülnie az erőműnek, mert egyébként ezt csak az állam tudja megtenni, tehát piaci résztvevő ennyi pénzt nem tenne bele, piaci résztvevőt pedig nem is támogatna a kormány, ezt megint csak az uniós szabályok tiltják. – mondta Horváth László.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere szerint az erőmű sorsa kulcskérdés a helyben élők számára, a fejlesztésre pedig már korábban is lett volna lehetőség, akkor azonban – mint a városvezető fogalmazott, a Fidesz megvétózta a terveket.

– A Fidesz, amikor kormányra került, kétszer vétózta azt az erőműfejlesztést, az 500 megawattos blokkok építését, ezzel gyakorlatilag elvágta az erőmű jövőjét. Most, gyakorlatilag be akarja zárni. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Dudás Róbert, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje szerint az átalakítás finanszírozása lesz az egyik legfontosabb kérdés, ahhoz ugyanis szükség lesz az Európai Unió támogatására.

– Az igazi forrás, az igazi fejlesztési lehetőség az Európai Unió klímavédelmi alapjából érkezhet. Ez a kormány viszont, nem fog semmit kapni. Pontosan azért, mert a jogállamiság lábbal tiprása mellett, a korrupciót is csúcsra járatta. – mondta Dudás Róbert, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje.

Horváth László műsorunkban azt mondta: az erőmű átalakításához 2025-ig a kormány 300 milliárd forint forrást hagyott jóvá.


Tovább az archívumra