Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átalakításra szorul a közétkeztetés a szakemberek szerint

Átalakításra szorul a közétkeztetés a szakemberek szerint

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Teljes átalakításra szorul a közétkeztetés Magyarországon – hívja fel a figyelmet a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Zoltai Anna korábban azt nyilatkozta, jelenleg kevés gyermek veszi igénybe a menzákat. Az elnök az okok között a harmadosztályú, úgynevezett helyettesítő élelmiszereket, és az étkezésre biztosított idő rövidségét is kiemelte.

Kevés gyerek étkezik a menzákon, azok körében pedig, akik igénybe veszik a szolgáltatást, az látszik, hogy nincs értéke az élelmiszernek – mutatott rá a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Zoltai Anna elmondta, hogy nagymértékű élelmiszerhulladék keletkezik a konyhákon.

– Nagyon sok a hulladék, nagyon sok kerül hulladékba. Több oka van ennek is, például az egyik ok, azt látjuk egy felmérés alapján, hogy nincs elegendő idő az ételek elfogyasztására. – mondta Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke.

Az elnök hozzátette, több helyen csak egy menü van, nincs választási lehetőségük a gyerekeknek, valamint a felhasznált élelmiszerek sem a megfelelő minőségűek. Zoltai Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy a közétkeztetésben dolgozók társadalmi megbecsültsége sincs a helyén.

– Nagyon komolyan oda kéne ezekre az emberek figyelni, hiszen meghatározó az ő munkakedvük, munkavégzésük, lelkiismeretességük, a mi gyerekeink, ellátottaink, családtagjaink életében. – mondta az elnök.

Zoltai Anna a közétkeztetési rendszer egészét átfogó vizsgálatot sürget, amire – ahogy fogalmazott – azért van szükség, mert a közétkeztetés technológiája évtizedekkel ezelőtti, így az elavultnak tekinthető. Az elnöknek több ötlete is van a közétkeztetés reformjára, az egyik, hogy az ablakon kiadott étel helyett, svédasztalos rendszer és szélesebb menükínálat várja a gyerekeket.


Tovább az archívumra