Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb rekordot állított fel a Jégember a Mátrában

Újabb rekordot állított fel a Jégember a Mátrában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Felállította a fagypont alatti, pihenés és frissítő nélküli félmeztelen hegyi futás hazai rekordját Szilágyi Zoltán. A Jégember 45 kilométert tett meg a Mátrában, ezzel egy korábbi rekordját döntötte meg, amit szintén a Mátrában vitt véghez egy 23 kilométeres távval. A rekord felállítása közben baleset is történt. Az extrém futó kerékpáros kísérőjét elsodorta egy szemből érkező autó.

Reggel 7 óra, a hőmérő -5 celsius fokot mutat Mátrafüreden. Amikor más felöltözve is didereg, akkor Szilágyi Zoltán félmeztelenre vetkőzik, majd rövid bemelegítés után elstartol, hogy először Mátrafüredről Kékestetőre fusson, majd az ország legmagasabb pontjáról visszafordult Mátraházára, onnan pedig Sirok felé vette az irányt. A cél a siroki vár volt, ahol már sokan várták a Jégembert. A megérkezés drámai pillanatának televíziónk is a tanúja volt.

Szilágyi Zoltánnak nem csak fizikai, hanem lelki terheléssel is szembe kellett néznie. Nem sokkal Sirok előtt, a Jégember kerékpáros kísérőjét elsodorta egy autó.

– Egy kilencven fokos hajtűkanyarnál, egy fiatalember az autójával, kilencvennel, mert még meg is állt, mikor elcsapta a kísérő kerékpárosomat, nekem is úgy kellett beugranom az árokba. – mondta Szilágyi Zoltán.

Szilágyi Zoltán hozzátette, hogy a balesetet szenvedett fiatalembert kórházba szállította a mentő, információink szerint nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A plusz lelki terhelés ellenére, sikerült a jégember terve és megdöntötte korábban felállított rekordját.

– Ez a korábbi érték szerint 23,4 kilométeres táv volt. Ő most ezt jócskán megdöntötte, hiszen itt 45,1 kilométert tett meg, négy óra tíz perc alatt, mindvégig fagypont alatti hőmérsékleten. – mondta Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora.

A nem mindennapi teljesítmény elérésében többen támogatták a Jégembert, mások mellett Hiesz György polgármester is a kezdeményezés mellé állt, és polgármesteri keretéből 100 ezer forinttal támogatta a sportoló rekordkísérletét. A legnagyobb fizikai megpróbáltatás egyébként Kékestetőn érte az extrém sportolót.

– A Kékes csúcson ott -12 körül is volt a hőmérséklet, azért az úgy picit odavágott. – mondta a futó.

Szilágyi Zoltán az esemény után átvette a rekordját igazoló diplomát, majd legközelebbi tervéről is beszámolt, amelyben az Atacama sivatagot futná keresztül.


Tovább az archívumra