Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sertéspestis tizedeli a vaddisznókat

Sertéspestis tizedeli a vaddisznókat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pusztulnak a vaddisznók az afrikai sertéspestis terjedése miatt Heves megyében. 2018 óta napjainkig közel 2900 seertéspestises vaddisznót találtak csak a megyében.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem jelent veszélyt, azonban a házi sertésekre könnyen átterjed, ami tavaly 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést okozott a sertéstartóknak Magyarországon.

Gyöngyös környékén azonosították az első magyarországi, fertőzött vaddisznótetemet négy évvel ezelőtt. Az afrikai sertéspestis a mai napig jelen van Heves megyében, a számokból pedig egyértelműen látszik, hogy a betegség miatt fogyatkozik a vaddisznóállomány, amit az is mutat, hogy a korábbi nyolcezerről kétezerre csökkent mostanra a kilőtt állatok száma – tudtuk meg az országos főállatorvostól.

Dr. Bognár Lajos hozzátette, hogy ezzel együtt az azonosított pozitív esetek száma is jelentősen megnövekedett. Az afrikai sertéspestis emberre nem jelent veszélyt, azonban a vaddisznóról könnyen átterjedhet a házi sertésre, jelentős veszteséget okozva ezzel a sertéstenyésztőknek, ugyanis a megfertőződött állatok 95 százaléka elpusztul. A fertőzés miatt hozott kereskedelmi korlátozások pedig további károkat jelentenek a gazdálkodóknak. Hiszen egy fertőzött területről sokkal nehezebb értékesíteni a házi sertésekből előállított terméket és magukat a sertéseket is.

Bognár Lajos kiemelte, hogy a megelőzés és a higiéniai szabályok betartása, különösen nagy hangsúlyt kap az afrikai sertéspestis visszaszorításában. Szigorú szabályok szerint működik a Gyöngyös mellett működő sertéstelep is – tudtuk meg a kft. ügyvezetőjétől. Nagy Béla kiemelte, hogy a folyamatos vérvizsgálat, a hőmérőzés és a sertések megfigyelése mellett egyéb intézkedéseket is bevezettek a sertések védelmében. Ilyen például, hogy a dolgozóik otthon nem tarthatnak sertést, tehát otthonról véletlenül sem vihetik be a fertőzést. A vásárlók pedig csak egy meghatározott területen mozoghatnak a cég telephelyén, s a járműveket fertőtlenítik is.

Nagy Béla hozzátette, hogy a meghozott intézkedések eredményesnek bizonyultak, mert a gazdaság sertésállományában nem jelent meg az afrikai sertéspestis. Azonban a piaci árakra kedvezőtlenül hat, hogy az Európa egészét érintő afrikai sertéspestis miatt az exportra szánt termékek jelentős korlátozás alá estek, így a külföldre szánt sertéshús nagy része Magyarországon kerül értékesítésre.


Tovább az archívumra