Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem véd megfelelően a Sinopharm vakcina

Nem véd megfelelően a Sinopharm vakcina

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem véd a koronavírus omikron variánsával szemben a kínai vakcina egy magyar és egy amerikai-svájci kutatás szerint. Ezért azoknak, akik két Sinopharmot kaptak, a negyedik oltás felvételét javasolják a szakemberek. A kínai vakcinát leginkább az idősebb korosztály kapta, akik valóban védelemre szorulnak a vírussal szemben.

– Megérkezett a kínai oltás, amiből merem állítani, hogy Gyöngyösön több száz beteg lesz rövid időn belül beoltva.)
Tavaly februárban érkeztek meg az első vakcinák Gyöngyösre, melyekkel akkor megkezdődött a lakosság beoltása. A legidősebbek, akik nem az egri oltóponton kapták meg a vakcinát, Modernát, Astrazenecát, majd kínai Sinopharmot kérhettek a háziorvosuktól. Az első kutatási eredmények szerint minden oltás megfelelt az elvárásoknak, az Emberi Erőforrások minisztere pedig hatékonyságában akkor még a kínai Sinopharmot is kiemelte.

Most azonban magyar és tengerentúli kutatások azt mutatták, hogy az omikron ellen sok esetben az semmilyen védelmet nem nyújt a kínai vakcina.

A gyártó – amely időközben átáll a Pfizer által is használt technológiára – már változtatott az oltóanyagon és azt közölték, hogy az új típus bizonyítottan hatásosabb az omikron ellen.

Dr. Nagy Éva több ezer beteget oltott be, jelenleg nála inkább a fiatalabb korosztályból kerülnek ki a covid-pozitív esetek. Mint mondta, naponta 15-20 új beteget jelentenek be, legtöbbjük fiatal.

Így a többség vagy oltatlan, vagy kétszer kapott oltást, és leginkább Pfizert. Dr. Nagy Évánál sok idős érdeklődik a negyedik oltás iránt, és azt mondja: aki két Sinopharmot kapott, annak javasolja az emlékeztető oltás felvételét.

A szakértők szerint az új vírusvariáns tünetei gyakran az influenzához hasonlóak.

– Volt olyan betegem a múlt héten, akiről azt gondoltuk, influenzás, magas láza volt, aztán végül mégis kiderült, hogy covid fertőzött, tehát gyakorlatilag nincs influenza – mondta el dr. Nagy Éva.

A háziorvos szerint továbbra is nagyon fontos a személyes higiénia, és attól függetlenül, hogy az új szabályok szerint májusig két oltással is érvényesek a védettségi igazolványok, érdemes kérni a harmadik oltást is.


Tovább az archívumra