Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb Fidesz 2/3 a parlamentben, a Mi Hazánk frakciót alakíthat, Horváth László újabb ciklusára készül – Összefoglaló a választásról

Újabb Fidesz 2/3 a parlamentben, a Mi Hazánk frakciót alakíthat, Horváth László újabb ciklusára készül – Összefoglaló a választásról

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A 2022-es országgyűlési választáson a szavazásra jogosultak 69,54 százaléka ment el szavazni, ami majdnem a 2018-as részvételi szintet jelenti, négy évvel ezelőtt a lakosság 70,22%-a nyilvánított véleményt a választásokon. 98,95 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz–KDNP listája 2.735.018 szavazatot gyűjtött be, ez számukra 53%-os eredményt jelent. 2018-ban 49,27 százalékot szerzett a párt, ami azt jelenti, hogy az idei választáson az ellenzéki összefogással szemben jobb eredményt ért el, mint négy évvel ezelőtt, amikor a Jobbik, az MSZP-P, a DK, az LMP és a Momentum külön-külön listával indult el a megmérettetésen. Az ellenzéki összefogás 1.804-740 szavazata 35,04 százalékot jelent. Ennél jóval többet, 43 százalékot kapott 2018-ban.

  • A választás egyik nagy meglepetése az ismételt Fidesz 2/3 mellett a Mi Hazánk 6,17%-os eredménye, amellyel 7 képviselőt delegálhat a parlamentbe. Korábban a kutatóintézetek azt jósolták, még a parlamenti küszöböt sem fogja elérni a párt. Toroczkai László pártelnök csodának nevezte az eredményt, és kijelentette: „Ez csak a kezdet!”.
  • A német nemzetiségi lista képviseletében ismét parlamenti helyhez jutott Ritter Imre, aki eddig rendszerint a Fidesszel együtt szavazott az országgyűlésben.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt jogosult lesz állami párttámogatásra, mert 3,29 százalékot kapott 169.424 szavazattal.
  • Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom 1%-ot ért el, amely azt jelenti, hogy nem kell visszafizetniük a kapott kampánytámogatást.

A parlamentbe 135 képviselő ülhet be a Fidesz-KDNP színeiben és 57 az ellenzéki összefogás pártjai által delegálva.

Pártokra lebontva

  • A Demokratikus Koalíciónak 16 képviselője lesz
  • A Momentumé lesz a második legnagyobb ellenzéki frakció 11 képviselővel
  • A harmadik a Jobbik, amely mindössze 9 képviselőt küldhet az országgyűlésbe
  • Őket az MSZP követi 8 képviselővel
  • Önálló frakciója lesz a Párbeszédnek 6 megszerzett mandátummal
  • Az LMP pedig 4 mandátumot szerzett, de sajtóértesülések szerint ez akár 5-re is emelkedhet

A legmegdöbbentőbb különbség az egyéni választókerületekben volt, a 106 körzetben 88-16-os végeredmény született a Fidesz javára az ellenzékkel szemben, a Mi Hazánk egyetlen egyéni jelöltje sem győzött. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg valamint Heves megyében a kormánypárt átlagosan 8-10%-ot erősödött a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest.

Heves megye második számú választókörzetében négy évvel ezelőtt Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke szoros küzdelemben, mindössze 2000 szavazattal kapott csak ki Horváth Lászlótól, idén azonban a szintén Jobbikos Dudás Róbertet az Egységben Magyarországért jelöltjét simán megverte Horváth László. A Fideszes jelölt 28.000 szavazatot és a szavazatok 55%-át szerezte meg, Dudás Róbert 17.800 szavazattal csupán 35%-ot ért el, Hajdara Roland, a Mi Hazánk jelöltje 6%-ot kapott. Ez azt jelenti, hogy Gyöngyöshöz és környékéhez tartozó országgyűlési képviselő a következő négy évben ismét Horváth László lesz.


Az Aktuális napi hírei (2022-04-04 )

Tovább az archívumra