Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több mint egy évtized után ismét teljes holdfogyatkozásnak lehettünk szemtanúi.

Több mint egy évtized után ismét teljes holdfogyatkozásnak lehettünk szemtanúi.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A napfogyatkozásnál gyakoribb, de a minden hónapban bekövetkező újholdnál lényegesen ritkább égi jelenséget bárki megtekinthette távcsövekkel is, a gyöngyösi Praesepe Csillagász Körnek köszönhetően.

Volt, aki annyira örült a távcsöveknek és a holdfogyatkozás különleges hangulatának, hogy hirtelen nem is tudta milyen csillagászati jelenséget néz.

És volt olyan is, akit a csillagászkör tagjai világosítottak fel, hogy mit is lát éppen.

Ami eltakarta, az pedig nem volt más, mint a Föld árnyéka. Hosszú idő után ugyanis ismét teljes holdfogyatkozást figyelhettünk meg hazánkban – ráadásul olyat, ahol a Hold a földárnyék közepén haladt át: ezt nevezik a csillagászok centrális fogyatkozásnak.

Ez az árnyék idén a szokottnál is sötétebb volt, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan volt látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt volt kísérőnk.

A holdfogyatkozás ideje alatt a Nemzetközi Ûrállomás kétszer is átvonult fejünk fölött: az átvonulás szabad szemmel is jól látható volt. Ezen az éjszakán a Szaturnuszt és gyűrűit is tökéletesen meg lehetett figyelni, valamint a hazánk fölött keringő műholdak napelemeinek a tükröződése is figyelemre méltó égi jelenséget produkált.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-06-16 )

Tovább az archívumra