Az egyik gyöngyösi cég vezetője szerint a diákok otthon sem táplálkoznak egészségtudatosan, tehát a reformkonyha működtetése egyelőre pazarlás.
Kósa László vállalkozása 2200 környékbeli diák étkeztetését végzi. Szerinte csak a gyerekek 1-2 százaléka fogékony a reformételekre. A konyhán ezért inkább a választékra építenek, az egészséges táplálkozásra pedig a családokra bízzák.
Mivel a mai magyar közízlés sem fogékony a reformételekre, a szakember direktívák helyett lassú, összehangolt tudatformálást javasol az iskola, a család és a gyerekek bevonásával. Az ÁNTSZ elképzelése egyébiránt jó, de a feltételek a legtöbb esetben hiányoznak, fejtette ki Kósa László.
Az ajánlásból a hírek szerint őszre törvény is lehet. Kósa László úgy tudja, a minőségi alapanyagokra, a reform-hozzávalókra való törekvés más téren is előtérbe kerül a közétkeztetésben. Nyugaton már a munkahelyi menza színvonala sem mindegy: egy jóllakott, egészségesen táplálkozó dolgozó ugyanis a statisztikák szerint kevesebbet megy betegszabadságra.
Faragó Zoltán