Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az ÁNTSZ ajánlása szerint ezentúl kerülni kell a zsíros húsokat, a leveskockát, vagy a cukros üdítőket az óvodai és az iskolai közétkeztetésben

Az ÁNTSZ ajánlása szerint ezentúl kerülni kell a zsíros húsokat, a leveskockát, vagy a cukros üdítőket az óvodai és az iskolai közétkeztetésben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az egyik gyöngyösi cég vezetője szerint a diákok otthon sem táplálkoznak egészségtudatosan, tehát a reformkonyha működtetése egyelőre pazarlás.

Ugyan már érvényben van, ám még mindig nem tudni, mi sül ki az ÁNTSZ ajánlásából, amely a gyermekkori elhízás ellen született. Száműznék a zsíros tejfölt, a zsíros húsokat, vagy például a szörpöt a diákmenzákról. Az ország nagy közétkeztető cégei leginkább arról panaszkodnak, hogy akár 20 százalékkal is drágul az általuk nyújtott szolgáltatás, ha a reform-alapanyagokra kell építeniük a menüket.

Kósa László vállalkozása 2200 környékbeli diák étkeztetését végzi. Szerinte csak a gyerekek 1-2 százaléka fogékony a reformételekre. A konyhán ezért inkább a választékra építenek, az egészséges táplálkozásra pedig a családokra bízzák.

Mivel a mai magyar közízlés sem fogékony a reformételekre, a szakember direktívák helyett lassú, összehangolt tudatformálást javasol az iskola, a család és a gyerekek bevonásával. Az ÁNTSZ elképzelése egyébiránt jó, de a feltételek a legtöbb esetben hiányoznak, fejtette ki Kósa László.

Az ajánlásból a hírek szerint őszre törvény is lehet. Kósa László úgy tudja, a minőségi alapanyagokra, a reform-hozzávalókra való törekvés más téren is előtérbe kerül a közétkeztetésben. Nyugaton már a munkahelyi menza színvonala sem mindegy: egy jóllakott, egészségesen táplálkozó dolgozó ugyanis a statisztikák szerint kevesebbet megy betegszabadságra.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-08-10 )

Tovább az archívumra