Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az ÁNTSZ ajánlása szerint ezentúl kerülni kell a zsíros húsokat, a leveskockát, vagy a cukros üdítőket az óvodai és az iskolai közétkeztetésben

Az ÁNTSZ ajánlása szerint ezentúl kerülni kell a zsíros húsokat, a leveskockát, vagy a cukros üdítőket az óvodai és az iskolai közétkeztetésben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az egyik gyöngyösi cég vezetője szerint a diákok otthon sem táplálkoznak egészségtudatosan, tehát a reformkonyha működtetése egyelőre pazarlás.

Ugyan már érvényben van, ám még mindig nem tudni, mi sül ki az ÁNTSZ ajánlásából, amely a gyermekkori elhízás ellen született. Száműznék a zsíros tejfölt, a zsíros húsokat, vagy például a szörpöt a diákmenzákról. Az ország nagy közétkeztető cégei leginkább arról panaszkodnak, hogy akár 20 százalékkal is drágul az általuk nyújtott szolgáltatás, ha a reform-alapanyagokra kell építeniük a menüket.

Kósa László vállalkozása 2200 környékbeli diák étkeztetését végzi. Szerinte csak a gyerekek 1-2 százaléka fogékony a reformételekre. A konyhán ezért inkább a választékra építenek, az egészséges táplálkozásra pedig a családokra bízzák.

Mivel a mai magyar közízlés sem fogékony a reformételekre, a szakember direktívák helyett lassú, összehangolt tudatformálást javasol az iskola, a család és a gyerekek bevonásával. Az ÁNTSZ elképzelése egyébiránt jó, de a feltételek a legtöbb esetben hiányoznak, fejtette ki Kósa László.

Az ajánlásból a hírek szerint őszre törvény is lehet. Kósa László úgy tudja, a minőségi alapanyagokra, a reform-hozzávalókra való törekvés más téren is előtérbe kerül a közétkeztetésben. Nyugaton már a munkahelyi menza színvonala sem mindegy: egy jóllakott, egészségesen táplálkozó dolgozó ugyanis a statisztikák szerint kevesebbet megy betegszabadságra.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-08-10 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
15:06
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:23
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:07
Reklám
19:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság