Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szombaton egész nap dudazenétől volt hangos Gyöngyös város Fő tere

Szombaton egész nap dudazenétől volt hangos Gyöngyös város Fő tere

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál keretében rendezték meg ugyanis az V. Mátrai Dudástalálkozót. Az idei program érdekessége volt, hogy a magyar és horvát dudások mellett fellépett az első magyar skótdudás is.

A főszereplő ezúttal is a magyar duda, ez az ősi magyar hangszer volt a Mátrai Dudástalálkozón. Agócs Gergely, aki népzenekutatóként nem csak a dudáshagyományok őrzője, hanem a Kárpát-medencei folklór elkötelezett bemutatója is, azt mondja, valódi kincs a zenészek számára ez a találkozó.

A dudástalálkozóra szép számmal jöttek magyar és horvát dudások, akik közt valódi egzotikumnak számított Kéri György, az első és egyetlen magyar skótdudás. Több mint 120 decibellel szóló hangszere minden más duda hangerejét felülmúlja. Nem csoda, hogy csatába is ezzel mentek a skótok. A zenész azt vallja, skót dudásnak születni kell, de azért meg is tanulható a hangszer.

A találkozón résztvevő többi dudás inkább a duda virtuóz megszólaltatására törekedett. Szokolai Dongó Balázs pedig, aki több tucat zenész és énekes mellett muzsikált már, a duda mellett más fúvós hangszereken is improvizált.

Akár a horvát Misina zenekar zenészei is ott lehetnek majd Szokolai Dongó Balázs új együttesében. Mostani alkalmi együttzenélésük ugyanis akár állandósulhat, s mindez az V. Mátrai Dudástalálkozónak köszönhető.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-08-16 )

Tovább az archívumra