Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyékben, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása címmel rendeztek képzést a Mátra Honvéd Kaszinóban a civil hálózatok fejlesztésével kapcsolatban

Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyékben, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása címmel rendeztek képzést a Mátra Honvéd Kaszinóban a civil hálózatok fejlesztésével kapcsolatban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A képzésen felmerültek a civil törvény küszöbön álló változásaival kapcsolatok kérdések is.

Az elmúlt húsz évben Heves megyében a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok fejlett rendszere jött létre és maradt életben. A civil önszerveződés ma már eljutott arra a fokra, hogy megindult a különálló szervezetek hálózatokba kapcsolódása. A mosatni képzéssel pedig már nem csak a megyei és hazai, hanem a szlovákiai civil szervezetek összekapcsolódást is próbálják elősegíteni a szakemberek. Számos projektben, így az informatika, a képzések vagy a demokratikus részvétel terén már így is értek el sikereket, azonban a kör újabb határ menti résztvevőkkel is bővül.

A szlovák és magyar szervezetek körében párhuzamosan futó európai uniós képzés és együttműködés alapvető célja, hogy a szervezetek olyan innovatív módszereket alkalmazzanak, melyek jól alkalmazhatók mindkét ország területi hálózatainak működtetésében. A találkozón szó esett a civil törvény változásairól, melynek egyik legkritikusabb pontja, hogy a konkrét közhasznú tevékenység vizsgálata helyett különböző mérőszámok dominálnak majd a forrásszerzés terén.

Kritikus pont még a készülő törvényben, hogy a megszűnő Nemzeti Civil Alapprogramot felváltó szervezet működésének elindulásáig a civil szervezetek finanszírozhatósága kerül nehéz helyzetbe, hiszen hosszú hónapokig nem jutnak majd központi forráshoz. Ez pedig a közhasznú tevékenység folyamatossága és a szervezeteknél foglalkoztatottak szempontjából lényegi kérdés.

Kiss Balázs


Az Aktuális napi hírei (2011-10-03 )

Tovább az archívumra