Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Gyémánt Út Buddhizmus gyöngyösi közösségének meghívására érkezett városunkba Puskás Gergely, buddhista utazótanító

A Gyémánt Út Buddhizmus gyöngyösi közösségének meghívására érkezett városunkba Puskás Gergely, buddhista utazótanító

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A buddhizmus Nyugatra érkezéséről szóló előadásnak a Mátra Művelődési Központ adott otthont. Könnyebb megérteni a buddhizmus lényegét, mint azt elsőre gondolnánk: középpontjában ugyanis nem hittételek, hanem a teljesen kibontakozott emberi lényről szóló tanítások állnak. A legelső és legfontosabb lépés ezért a buddhista úton nem a hit, hanem a személyes tapasztalat.

Ez az a felvillanyozó tapasztalat, amit a modern pszichológia AHA-élménynek nevez, és hirtelen jött felismerést jelent. Ezért a tibeti eredetű Gyémánt Út buddhizmus a hangsúlyt a tudat megtapasztalására, vagyis a meditációra helyezi. Specialitása a tudat igazi természetének közvetlen felismerését célzó látásmód és gyakorlat.

Láma Ole Nyhdal, buddhista tanító az elmúlt közel negyven évben megállás nélkül utazott, tanításokat adva és meditációs központokat alapítva, mára már több mint 630-at világszerte, ebből 24 hazánkban működik. Ezek egyike a gyöngyösi közösség is.

Buddha tanítása olyan, mint egy gyémánt, mely lényegiségében nem változik, mégis a mögötte lévő dolgok színeiben ragyog. Így illeszkedik mindig az egyes országok kulturális hátteréhez anélkül, hogy lényege elveszett volna – zárta előadását Puskás Gergő.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-10-20 )

Tovább az archívumra